Jack Mikkers, voorzitter van AgriFood Capital en Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van Stichting Brainport, ondertekenden vandaag de samenwerkingsovereenkomst die de start markeert van de nieuwe samenwerking om de voedselverwerkende fabrieken van de toekomst te ontwikkelen. Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, onderstreept het belang van dit nieuwe initiatief en zette namens de provincie ook een handtekening. De provincie ondersteunt het voorstel financieel.
Efficiënter en duurzamer door slimme technologieën
In Brabant zijn de hightech maakindustrie en de voedselverwerkende industrie belangrijke economische sectoren. De Brainport regio is koploper als het gaat om de ontwikkeling van de nieuwste technologieën zoals kunstmatige intelligentie, robotica en sensortechnologie. Deze technologieën worden echter nog lang niet altijd toegepast in de voedselverwerkende industrie. Daar ligt een grote kans om processen efficiënter te maken en te verduurzamen. Door de inzet van robotica wordt het tekort aan arbeidskrachten bovendien opgevangen en kunnen arbeidsomstandigheden in de bedrijven worden verbeterd. Dat alles vereist een intensievere samenwerking tussen de agrifood en hightech sector, met name in de ontwikkel- en testfase. Vanuit AgriFood Capital wordt de verbinding gemaakt met de voedselverwerkende bedrijven in Brabant.
Samen ontwikkelen
“Met ‘Next Tech Food Factories’ slaan we een brug tussen de beide werelden”, aldus voorzitter van Stichting Brainport Jeroen Dijsselbloem. ”We willen machinebouwers, hightech leveranciers en voedselverwerkende bedrijven samenbrengen om nieuwe systemen te ontwikkelen, testen en integreren in de bedrijfsvoering. Zo helpen we samen de voedselverwerkende industrie een stap vooruit.”
Innovatie in beide sectoren stimuleren
“In onze regio zijn veel mensen werkzaam in de voedselverwerking en de innovatieve maakindustrie. Door hen samen te brengen en te verbinden met de kennis en expertise uit de Brainport regio stimuleren we innovatie in beide sectoren”, aldus Jack Mikkers, voorzitter van AgriFood Capital. “Dat is goed voor de kwaliteit van ons voedsel. Goed voor de werkgelegenheid in onze regio naar de toekomst toe. En goed voor de consumenten!”
Hogere productiviteit
Het initiatief kan op financiële steun van de provincie rekenen. Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen: “Brabant staat bekend om zijn slimme hightech industrie én een innovatieve agrifood sector. Deze twee combineren om beide beter te maken is voor mij een no-brainer. Met dit project verhogen we de productiviteit in de voedselverwerking: zo blijven we concurrerend en kunnen we meer doen met minder handen. Hoognodig met de huidige tekorten op de arbeidsmarkt.”