AgriFood Capital Trendtable lunch 2024: toekomstbestendig bestuur
  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk

21 november 2024

AgriFood Capital Trendtable lunch 2024: toekomstbestendig bestuur

Op 20 november jl. schoven ruim 80 bestuurders, CEOs van bedrijven, jonge foodtalenten en andere betrokken voedselveranderaars aan bij de jaarlijkse AgriFood Capital Trendtable lunch op de Noordkade in Veghel. Deze bijzondere lunchbijeenkomst met een twist en een boodschap werd geleid door trendwatcher Hans Steenbergen, directeur van Food Inspiration. Dit jaar stonden regionaal en publiek-privaat leiderschap centraal.

Passie belangrijkste drijfveer

In deze tijd waarin polarisatie vaak de boventoon voert, benadrukt Jack Mikkers, voorzitter van AgriFood Capital, het belang van verbinding. “De uitdaging is om niet tegenover elkaar te komen staan, maar juist te zoeken naar wat ons bindt. Alleen zo kunnen we perspectief bieden aan toekomstige generaties. Gelukkig zijn we het over veel met elkaar eens. Bij AgriFood Capital komt dit tot uiting in de samenwerking tussen gevestigde ondernemers, aanstormende talenten, overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties.” 

Al deze partijen werken aan innovaties in de gehele voedselketen.  Jack: “Het gaat om vernieuwing die bijdraagt aan bredere transities in de samenleving, zoals verduurzaming en een betere leefomgeving. Voor mij is passie de belangrijkste drijfveer van goed bestuur. AgriFood Capital laat zien dat samenwerking de sleutel is zijn tot een duurzame toekomst voor de volgende generaties.”
 

Daadkracht, leiderschap en verbinding

Sander Groenen, directeur van AgriFood Capital, blikt trots terug op 10 jaar AgriFood Capital. Tegelijkertijd benadrukt hij het belang van een doorontwikkeling. “We hebben samen veel bereikt, maar nu is het tijd om verder te kijken. Niet alleen binnen de regio, maar ook nationaal en internationaal en de rol die wij daar kunnen vervullen.”

Sander ziet kansen voor de voedselsector en het bredere systeem daaromheen. Ook op Europees niveau, waar AgriFood Capital een groeiende rol heeft. “Als ontwikkelorganisatie richten we ons op ondernemers in de agrifood sector, en steeds vaker ook in andere sectoren. We willen impact maken en waarde toevoegen, uitgaande van de behoeften van de ondernemers. Daarom investeren we nu fors in het versterken van startups en scale-ups.” De doorontwikkeling van AgriFood Capital vraagt om een sterke basis en goed bestuur. “Goed bestuur draait om daadkracht – en durven te kiezen -, leiderschap en verbinding maken”, licht Sander toe. 
 

AgriFood Capital Trendtable lunch 2024: toekomstbestendig bestuur

‘Big 6’ transities in agrifood

Ons voedselsysteem is onderhevig aan biologische, geopolitieke, economische en technologische veranderingen. ‘Shocks’ noemt Hans ze. Daarnaast zijn er momenteel zes grote transities gaande in food: 

  • Eiwittransitie: van dier naar plant
  • Energie & Transport: van fossiel naar elektrisch
  • No Waste: van lineair naar circulair
  • Arbeidsmarkt: van uniform naar pluriform
  • Duurzame sourcing: van extractie naar regeneratie
  • Digitalisering: Van human intelligence naar artificial intelligence 

Het belang van een veerkrachtig voedselsysteem is groter dan ooit. Werk aan de winkel dus voor goed bestuur!

Futureproof Governance 

Tussen de gangen van de lunch door, sprak key note spreker Milfdred Hofkes over future proof bestuur. Ofwel: goed en toekomstbestendig bestuur. Met “het zijn roerige tijden” trapte deze governance expert en zelf benoemd ‘ongemakbrenger’ haar presentatie af. “Deze tijd vraagt om een fundamentele herziening van de governance modellen. Futureproof Governance betekent niet alleen inspelen op veranderingen, maar ook een actieve houding om toegevoegde waarde te creëren voor organisaties en de samenleving. “Ga daarbij de dialoog met stakeholders aan en geef toekomstige generaties een stem in het bestuur”, is haar boodschap. 


Young boards

De introductie van zogenoemde youngboards ziet Mildred als een essentiële stap in de noodzakelijke transformatie. Want volgens haar draait toekomstbestendig besturen om verbinding maken met en verantwoordelijkheid nemen voor toekomstige generaties.  “Jonge professionals moeten een plaats krijgen aan de bestuurstafel. Ze brengen frisse perspectieven en zijn vaak meer vertrouwd met thema’s zoals duurzaamheid, digitalisering en inclusie. Zij kunnen een waardevolle rol spelen in het scherp houden van gevestigde bestuursorganen. Tegelijkertijd biedt dit hen de kans om ervaring op te doen en zich te ontwikkelen tot de leiders van morgen.”
 

Bouwen aan veerkrachtige organisaties

Wat er nodig is voor goed bestuur? Op basis van interviews met 40 bestuurders komt Mildred tot de volgende conclusie: “Het vermogen tot zelfreflectie, bewust zijn van signalen uit de omgeving, gemakkelijk verbinding kunnen maken met mensen, congruent zijn in woord en daad en dienstbaar zijn aan het maatschappelijk belang.”

Futureproof Governance draait uiteindelijk om het bouwen van veerkrachtige organisaties die relevant blijven in een veranderende wereld. Zij wijst op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD, de Europese wetgeving die bedrijven gaat verplichten om gedetailleerd te rapporteren over hun impact op duurzaamheid en ESG (Environmental, Social, Governance)-factoren. 
 

Futureproof Governance is stakeholderinclusief, generatieinclusief en natuurinclusief. 

 

Mildred: “De vraag is wie het bonnetje van Moeder Aarde gaat betalen. Als de bestuurders van vandaag daar geen antwoord op hebben, zullen dat de toekomstige generaties zijn.” De leiders van morgen hebben nú antwoorden nodig, stelt zij. “Daarom is het belangrijk om young professionals te betrekken bij de governance van bedrijven en zo een stevige basis te leggen voor toekomstbestendig bestuur”, is Mildreds oproep aan de bestuurders van Noordoost-Brabant.

 

 

De AgriFood Capital Trendtable is een initiatief van Food Inspiration, De Spijsbereiders, AgriFood Capital en de gemeente Meierijstad.
 

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Voedselverwerking
  • Data & Tech

Technologische innovatie sleutel tot duurzame transformatie

22 november 2024
  • Ondernemers
  • Landbouw
  • Voedselverwerking
  • Innovatiehub
  • Skills & talent

AgriFoodInnovation zorgt voor baanbrekende vernieuwing

22 november 2024
  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk

De Foodhelden van 2024 zijn bekend!

22 november 2024