- Ondernemers
- Netwerk
- Voedselverwerking
- Data & Tech
- Skills & talent

De cross-over tussen hightech, data en agrifood opent nieuwe deuren naar economische groei en duurzaam boeren. Dat is de belangrijkste uitkomst van het innovatieprogramma AgriFoodInnovation. Het programma begon in 2020 vanuit de ambitie om de agrifoodsector in Noordoost Brabant toekomstbestendig te maken. Nu, vier jaar later, maken we de balans op met een heuse Safari Tour.
In AgriFoodInnovation willen ondernemers, kennisinstellingen en overheden een impuls geven aan het voedselsysteem van de toekomst. Dat doen zij, ondersteund door Regio Deal Noordoost Brabant, in vier businesscases waarin hightech en agrifoodbedrijven met elkaar samenwerkten aan grensverleggende innovaties. Voor de hightechindustrie bracht deze samenwerking nieuwe verdienmodellen, zoals in de vorm van geavanceerde landbouwrobots. Voor agrarische ondernemers zit de winst niet alleen in de ondersteuning bij het doorvoeren van technologische innovaties maar ook in het samenwerkingsproces zelf.
Na vier jaar staat er een beweging die innovatie, samenwerking en verduurzaming centraal stelt in de regio. En die in staat is om belangrijke bouwstenen te leveren voor een duurzamere, efficiëntere en toekomstbestendige voedselsector.
In november 2024 kwam kwam het huidige AgriFoodInnovation-programma tot een indrukwekkend slot. Tijdens een Safari Tour door de regio stonden betrokkenen en geïnteresseerden uit overheid, onderwijs, bedrijfsleven en de agrifoodsector stil bij de successen en geleerde lessen van de businesscases. Ook werd een doorkijkje gegeven naar de toekomst.
Arend Koekoek is de grondlegger van Pixelfarming Robotics. Op Campus Almkerk, een innovatiecentrum voor duurzame landbouw, ontwikkelde hij samen met partners uit de hightechindustrie en kennisinstellingen de Robot One, een mobiele landbouwrobot op zonne-energie die elk sprietje onkruid zelfstandig kan bestrijden. Snel, efficiënt en zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen. Boeren kunnen de Robot One inzetten bij de overstap naar regeneratieve landbouw met veerkrachtigere gewassen en hogere opbrengsten.
Arend Koekkoek: “AgriFoodInnovation heeft ons geholpen de focus te vinden en serieus werk te maken van onze ambities.”
Op de VDBorne Campus werkt Jacob van den Borne, koploper op het gebied van precisielandbouw, samen met andere voedselveranderaars aan slimme en toekomstbestendige manieren van gewasteelt. AgriFoodInnovation heeft de ontwikkeling van de campus versneld. Een belangrijke mijlpaal is de digitalisering van het gebiedsplan. Via een geïntegreerd dashboard hebben inmiddels ruim 120 boeren toegang tot een schat aan data waarmee ze meer datagedreven kunnen werken.
De opgedane kennis wordt nu verder gedeeld en verrijkt via de Brabantse Boerderij van de Toekomst, het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw en de Precision Academy. Dit laatste is een interactief opleidingsprogramma voor agrarische ondernemers die slimmer en duurzamer willen ondernemen.
“Ik wil de toekomstige boer behoeden voor de fouten die wij maakten en verandering brengen op lange termijn”, aldus Jacob van den Borne. “Ik denk dat ik met mijn dashboard aardig op weg ben.”
Met de inzet van technologische innovatie de gezondheid, het welzijn en de vetkwaliteit van varkens verbeteren. Dat is het doel van de businesscases Slimme Varkensketen - Sturen op kwaliteit en Slimme Varkensketen - Sturen op diergezondheid, waarin ketenpartijen hun krachten hebben gebundeld.
In de businesscase ‘Sturen op kwaliteit’ vonden Vion Food Group, Fransen Gerrits en Topigs Norsvin een manier om te sturen op de vetkwaliteit in de gehele varkensketen. Door data van vlees uit de slachterij te vergelijken met data uit andere ketenschakels en te koppelen aan fokkerij- en voerdata, kan nu gestuurd worden op een efficiëntere en kwalitatief betere varkensketen met een hoge vetkwaliteit.
In de businesscase ‘Sturen op diergezondheid’ wilden Hendrix Genetics en Vion Food Group met data het welzijn van de varkens in de stal verbeteren. Dat is gelukt. Ruim 100 boeren meten én sturen nu met een Slimme Stal-klimaatsensor 24/7 het klimaat aan in hun stal. De sensor verzamelt data over het ammoniak- en CO2-gehalte, de temperatuur en de luchtvochtigheid. De businesscase heeft aangetoond dat een stabieler klimaat een positief effect heeft op de groei, ontwikkeling en het welzijn van de dieren.
“De samenwerking is zeker een van de takeaways van deze projecten”, aldus Koen van Bergen, Vion Farming Benelux. “Zonder de aanvoering van AgriFoodInnovation en de bijdrage vanuit Regio Deal Noordoost Brabant zouden we niet staan waar we nu staan. Daaruit blijkt maar weer dat de combinatie publiek-privaat tot heel mooie resultaten kan leiden.”