AgriFoodInnovation zorgt voor baanbrekende vernieuwing
  • Ondernemers
  • Landbouw
  • Voedselverwerking
  • Innovatiehub
  • Skills & talent

22 november 2024

AgriFoodInnovation zorgt voor baanbrekende vernieuwing

De cross-over tussen hightech, data en agrifood opent nieuwe deuren naar economische groei en duurzaam boeren. Dat is de belangrijkste uitkomst van het innovatieprogramma AgriFoodInnovation. Het programma begon in 2020 vanuit de ambitie om de agrifoodsector in Noordoost Brabant toekomstbestendig te maken. Nu, vier jaar later, maken we de balans op met een heuse Safari Tour.

Grensverleggende innovaties

In AgriFoodInnovation willen ondernemers, kennisinstellingen en overheden een impuls geven aan het voedselsysteem van de toekomst. Dat doen zij, ondersteund door Regio Deal Noordoost Brabant, in vier businesscases waarin hightech en agrifoodbedrijven met elkaar samenwerkten aan grensverleggende innovaties. Voor de hightechindustrie bracht deze samenwerking nieuwe verdienmodellen, zoals in de vorm van geavanceerde landbouwrobots. Voor agrarische ondernemers zit de winst niet alleen in de ondersteuning bij het doorvoeren van technologische innovaties maar ook in het samenwerkingsproces zelf. 

Na vier jaar staat er een beweging die innovatie, samenwerking en verduurzaming centraal stelt in de regio. En die in staat is om belangrijke bouwstenen te leveren voor een duurzamere, efficiëntere en toekomstbestendige voedselsector.  
 

AgriFoodInnovation zorgt voor baanbrekende vernieuwing

Safari Tour

In november 2024 kwam kwam het huidige AgriFoodInnovation-programma tot een indrukwekkend slot. Tijdens een Safari Tour door de regio stonden betrokkenen en geïnteresseerden uit overheid, onderwijs, bedrijfsleven en de agrifoodsector stil bij de successen en geleerde lessen van de businesscases. Ook werd een doorkijkje gegeven naar de toekomst. 

Stop 1: Autonome Akker, PixelFarming Robotics

Arend Koekoek is de grondlegger van Pixelfarming Robotics. Op Campus Almkerk, een innovatiecentrum voor duurzame landbouw, ontwikkelde hij samen met partners uit de hightechindustrie en kennisinstellingen de Robot One, een mobiele landbouwrobot op zonne-energie die elk sprietje onkruid zelfstandig kan bestrijden. Snel, efficiënt en zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen. Boeren kunnen de Robot One inzetten bij de overstap naar regeneratieve landbouw met veerkrachtigere gewassen en hogere opbrengsten.

Arend Koekkoek: “AgriFoodInnovation heeft ons geholpen de focus te vinden en serieus werk te maken van onze ambities.” 

Stop 2: Slimmer Telen, VDBorne Campus

Op de VDBorne Campus werkt Jacob van den Borne, koploper op het gebied van precisielandbouw, samen met andere voedselveranderaars aan slimme en toekomstbestendige manieren van gewasteelt. AgriFoodInnovation heeft de ontwikkeling van de campus versneld. Een belangrijke mijlpaal is de digitalisering van het gebiedsplan. Via een geïntegreerd dashboard hebben inmiddels ruim 120 boeren toegang tot een schat aan data waarmee ze meer datagedreven kunnen werken.

De opgedane kennis wordt nu verder gedeeld en verrijkt via de Brabantse Boerderij van de Toekomst, het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw en de Precision Academy. Dit laatste is een interactief opleidingsprogramma voor agrarische ondernemers die slimmer en duurzamer willen ondernemen. 

“Ik wil de toekomstige boer behoeden voor de fouten die wij maakten en verandering brengen op lange termijn”, aldus Jacob van den Borne. “Ik denk dat ik met mijn dashboard aardig op weg ben.”
 

Stop 3: Slimme Varkensketen, Vion Food Group

Met de inzet van technologische innovatie de gezondheid, het welzijn en de vetkwaliteit van varkens verbeteren. Dat is het doel van de businesscases Slimme Varkensketen - Sturen op kwaliteit en Slimme Varkensketen - Sturen op diergezondheid, waarin ketenpartijen hun krachten hebben gebundeld.

In de businesscase ‘Sturen op kwaliteit’ vonden Vion Food Group, Fransen Gerrits en Topigs Norsvin een manier om te sturen op de vetkwaliteit in de gehele varkensketen. Door data van vlees uit de slachterij te vergelijken met data uit andere ketenschakels en te koppelen aan fokkerij- en voerdata, kan nu gestuurd worden op een efficiëntere en kwalitatief betere varkensketen met een hoge vetkwaliteit. 

In de businesscase ‘Sturen op diergezondheid’ wilden Hendrix Genetics en Vion Food Group met data het welzijn van de varkens in de stal verbeteren. Dat is gelukt. Ruim 100 boeren meten én sturen nu met een Slimme Stal-klimaatsensor 24/7 het klimaat aan in hun stal. De sensor verzamelt data over het ammoniak- en CO2-gehalte, de temperatuur en de luchtvochtigheid. De businesscase heeft aangetoond dat een stabieler klimaat een positief effect heeft op de groei, ontwikkeling en het welzijn van de dieren. 

“De samenwerking is zeker een van de takeaways van deze projecten”, aldus Koen van Bergen, Vion Farming Benelux. “Zonder de aanvoering van AgriFoodInnovation en de bijdrage vanuit Regio Deal Noordoost Brabant zouden we niet staan waar we nu staan. Daaruit blijkt maar weer dat de combinatie publiek-privaat tot heel mooie resultaten kan leiden.” 

Belang van AgriFoodInnovation

Naast demonstraties van de innovaties deelden de lead partners tijdens de Safari Tour waardevolle lessen die zijn geleerd. Ook werd ingegaan op de rol en toegevoegde waarde van AgriFoodInnovation. Ton Hagelstein, programmamanager AgriFoodInnovation, kijkt tevreden terug op de Safari Tour én op de afgelopen vier jaar: “In het begin was het nog even zoeken voor de partijen maar toen de partnerships eenmaal gevormd waren, ontstond er een versnelling. Vanuit een onafhankelijke regierol kon AgriFoodInnovation de juiste partijen bij elkaar brengen, ontwikkelingen versnellen en organisaties helpen om kansen te definiëren en te benutten. Door processen te faciliteren en te coördineren, nemen we organisaties veel werk uit handen. Daarnaast kunnen we focus in de samenwerking brengen. Op deze manier komen we met elkaar tot grensverleggende innovaties en systeemdoorbraken die anders niet of niet zo snel zouden zijn gerealiseerd."


Nieuwe ontwikkelkansen

“Grensverleggende innovaties ontstaan door nieuwe technologieën te omarmen en samenwerking en vertrouwen centraal te stellen”, aldus Sander Groenen, directeur van AgriFood Capital. “Met AgriFoodInnovation hebben we een omgeving gecreëerd waarin partijen hun kennis en ervaring in alle openheid kunnen delen en bestendigen. Dat heeft geleid tot mooie resultaten waarmee we impact in de voedselketens kunnen maken.”
 

Volgende stap

Het einde van de programmaperiode betekent niet het einde van AgriFoodInnovation. Sterker nog: er zijn nieuwe businesscases in ontwikkeling. “Onze rol als aanjager en vliegwiel blijkt essentieel, en die moeten en willen we blijven oppakken”, vertelt Ton. “Zowel de agrifoodsector als de hightechsector hebben hier behoefte aan.” 

Ter afronding van AgriFoodInnovation wordt op 4 december 2024, tijdens het afsluitende event van Regio Deal Noordoost Brabant, een magazine gepresenteerd met alle resultaten, opgedane kennis en geleerde lessen. AgriFoodInnovation is onderdeel van de aanvraag voor een nieuwe Regio Deal Noordoost. In februari 2025 wordt bekend gemaakt of er een nieuwe Regio Deal komt. We duimen voor een positieve uitkomst!

AgriFoodInnovation is een initiatief van Wageningen University & Research, Technische Universiteit Eindhoven, HAS green academy en ZLTO. Het programma wordt uitgevoerd door de Brabantse ontwikkelorganisaties onder penvoerderschap van AgriFood Capital en mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant.
 

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Landbouw
  • Innovatiehub

Eiwitevent 13 februari Love is in the soil

17 januari 2025
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Voedselverwerking
  • Innovatiehub
  • Data & Tech

Schouten Europe test haalbaarheid robotoplossing in fieldlab

17 januari 2025
  • Ondernemers
  • Landbouw

Agrifoodpluim voor Noordoost-Brabantse Eric en Karin Lamers

14 januari 2025