- Ondernemers
- Startups
- Voedselverwerking
- Data & Tech
Stop 2: Slimmer Telen, VDBorne Campus
Op de VDBorne Campus werkt Jacob van den Borne, koploper op het gebied van precisielandbouw, samen met andere voedselveranderaars aan slimme en toekomstbestendige manieren van gewasteelt. AgriFoodInnovation heeft de ontwikkeling van de campus versneld. Een belangrijke mijlpaal is de digitalisering van het gebiedsplan. Via een geïntegreerd dashboard hebben inmiddels ruim 120 boeren toegang tot een schat aan data waarmee ze meer datagedreven kunnen werken.
De opgedane kennis wordt nu verder gedeeld en verrijkt via de Brabantse Boerderij van de Toekomst, het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw en de Precision Academy. Dit laatste is een interactief opleidingsprogramma voor agrarische ondernemers die slimmer en duurzamer willen ondernemen.
“Ik wil de toekomstige boer behoeden voor de fouten die wij maakten en verandering brengen op lange termijn”, aldus Jacob van den Borne. “Ik denk dat ik met mijn dashboard aardig op weg ben.”
Stop 3: Slimme Varkensketen, Vion Food Group
Met de inzet van technologische innovatie de gezondheid, het welzijn en de vetkwaliteit van varkens verbeteren. Dat is het doel van de businesscases Slimme Varkensketen - Sturen op kwaliteit en Slimme Varkensketen - Sturen op diergezondheid, waarin ketenpartijen hun krachten hebben gebundeld.
In de businesscase ‘Sturen op kwaliteit’ vonden Vion Food Group, Fransen Gerrits en Topigs Norsvin een manier om te sturen op de vetkwaliteit in de gehele varkensketen. Door data van vlees uit de slachterij te vergelijken met data uit andere ketenschakels en te koppelen aan fokkerij- en voerdata, kan nu gestuurd worden op een efficiëntere en kwalitatief betere varkensketen met een hoge vetkwaliteit.
In de businesscase ‘Sturen op diergezondheid’ wilden Hendrix Genetics en Vion Food Group met data het welzijn van de varkens in de stal verbeteren. Dat is gelukt. Ruim 100 boeren meten én sturen nu met een Slimme Stal-klimaatsensor 24/7 het klimaat aan in hun stal. De sensor verzamelt data over het ammoniak- en CO2-gehalte, de temperatuur en de luchtvochtigheid. De businesscase heeft aangetoond dat een stabieler klimaat een positief effect heeft op de groei, ontwikkeling en het welzijn van de dieren.
“De samenwerking is zeker een van de takeaways van deze projecten”, aldus Koen van Bergen, Vion Farming Benelux. “Zonder de aanvoering van AgriFoodInnovation en de bijdrage vanuit Regio Deal Noordoost Brabant zouden we niet staan waar we nu staan. Daaruit blijkt maar weer dat de combinatie publiek-privaat tot heel mooie resultaten kan leiden.”