Bedrijven en scholen starten uniek voedseleducatieprogramma
  • Ondernemers
  • Skills & talent
  • Regio Deal

20 september 2024

Bedrijven en scholen starten uniek voedseleducatieprogramma

Dit schooljaar doen zo'n 10.000 basisschoolleerlingen op 85 scholen in de regio Noordoost-Brabant mee met een vernieuwend voedseleducatieprogramma: Smikkelen van eetbaar groen. In dit vrolijke, praktijkgerichte groenteprogramma werken scholen samen met 45 lokale ondernemers en met moestuincoaches om leerlingen spelenderwijs voedselvaardigheden en kennis over gezonde en duurzame voeding bij te brengen. Smikkelen van eetbaar groen wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant waar AgriFood Capital partner van is.

Theorie en praktijk

In Smikkelen van eetbaar groen gaan de kinderen actief aan de slag met verschillende projecten in de klas en daarbuiten. Hiervoor is een interactief lespakket ontwikkeld. De kinderen leren wat gezonde, eerlijke én duurzame keuzes zijn én brengen de nieuwe kennis ook direct in praktijk. Ze leren namelijk ook voedselbosjes en moestuintjes aanleggen op school. 
 

Bedrijven en scholen starten uniek voedseleducatieprogramma

Voedselleefomgeving 

Naast de vrolijke activiteiten in en rond de klas, worden de kinderen via ervaringsgerichte lessen betrokken bij de voedselleefomgeving door activiteiten te organiseren bij plaatselijke boeren, supermarkten, restaurants, zorginstellingen en groenteboeren, waaronder zelf menukaarten en posters maken en ophangen. De kinderen ontwikkelen bijvoorbeeld een waterpromotiecampagne voor in sportkantines en ze interviewen de chef-kok van een lokaal restaurant over de kwaliteit van het kindermenu. Met dit nieuwe voedseleducatieprogramma leren de kinderen spelenderwijs over gezond eten, waar voedsel vandaan komt en hoe het wordt verkocht.

Uniek voor Nederland

Met deze combinatie van leren en doen willen de initiatiefnemers Jong Leren Eten, Stichting Spoony, IVN Natuureducatie, provincie Noord-Brabant en RNOB de voedselvaardigheden en de bewustwording van gezond en duurzaam eten van kinderen versterken.  Samen met de 45 deelnemende bedrijven in de regio dragen de initiatiefnemers bij aan de ontwikkeling van een gezonde en duurzame generatie. De samenwerking op deze schaal, ook met ondernemers, is uniek voor Nederland.


Financiële ondersteuning

Scholen in Noordoost-Brabant kunnen met financiële ondersteuning en praktische begeleiding door een moestuincoach aan de slag met moe tuinieren of een educatief voedselbosje. Voor geïnteresseerde scholen is hier meer informatie beschikbaar over de mogelijkheden en voorwaarden van dit traject.

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Voedselverwerking
  • Innovatiehub
  • Data & Tech

Next Tech Food Factories start netwerk van testlocaties

20 september 2024
  • Ondernemers
  • Landbouw
  • Innovatiehub
  • Skills & talent

Resultaat regeneratieve landbouw al na één jaar zichtbaar

20 september 2024
  • Ondernemers
  • Landbouw
  • Voedselverwerking
  • Voedselverspilling

Kennis vierde productiefactor voedselproductie

19 september 2024