- Ondernemers
- Startups
- Netwerk
Integrale aanpak
De studenten stelden onder andere vast dat het gehalte aan organische stof tijdens de onderzoeksperiode niet was toegenomen. De aangevoerde organische stof heeft mogelijk gediend als voeding voor bodemschimmels en -bacteriën die aan de basis staan van het bodemvoedselweb. De HAS studenten pleiten daarom voor een meerjarige aanpak waarin verschillende maatregelen met elkaar worden gecombineerd. Een combinatie van minder grondbewerking, gebruik van groenbemesters en het achterlaten van gewasresten kan het organisch stofgehalte van de grond in stand houden of zelfs verhogen.
“De opdracht van deze studenten was uitdagend, maar onze studenten hebben de partners mee kunnen nemen in hun keuzes en adviezen, daar zijn we trots op”, aldus hun begeleiders Cécile van den Elzen-Sünnen en Lyanne de Haan.
De uitkomsten van het onderzoek kunnen worden gebruikt om de kwaliteit en daarmee weerbaarheid van de Brabantse zandgronden te verbeteren.
Ook aan de slag met de bodemkwaliteit?
Lees hier meer over de details van het bovengenoemde onderzoek naar de weerbaarheid van zandgronden. Wil je weten wat AgroProeftuin de Peel voor jou kan betekenen? Ga naar www.agroproeftuindepeel.nl.