- Ondernemers
- Startups
- Netwerk
Kwaliteit van de melk staat voorop
Een werkdag voor Siebe begint ‘s ochtends altijd bij de koeien. Even ‘hoi’ zeggen, dan melken en voeren. Daarna loopt de dag altijd anders. “Soms sta ik in de winkel, dan weer ben ik bezig met kaas maken, of heb ik zakelijke afspraken. Maar aan het einde van de dag ben ik altijd weer terug bij de koeien.”
Van kaas maken wist Siebe toen hij startte nog maar weinig. “Er zat een instructieboekje bij de tobbe die werd geleverd en de installateur heeft me het één en ander uitgelegd.” Pekelen en rijpen is volgens Siebe niet zo ingewikkeld. Het belangrijkste voor lekkere kaas is de kwaliteit van de melk. “We pasteuriseren en thermiseren de melk niet, dus de kwaliteit van moet top zijn. Daar ben ik dag in dag uit mee bezig. Wat de koe eet, bepaalt uiteindelijk hoe goed de melk is en dus de kaas.”
Omschakelen naar circulair
Het maken en verkopen van hun eigen kaas zorgt ervoor dat Siebe en zijn familie de volgende stappen in de verduurzaming binnen het bedrijf kunnen financieren. “Van oudsher is onze boerderij een intensief veebedrijf. Maar ik wil daar graag verandering in brengen. We hebben een jaar geleden al de stap gemaakt om met een andere boer in de buurt samen te werken. Hierdoor kunnen we 180 koeien houden op een gezamenlijk stuk grond van 100 hectare, een goede balans, maar er moet nog veel meer gebeuren om echt te verduurzamen.”
"De nieuwe samenwerking is het startpunt om uiteindelijk circulair te worden. We willen de grond zo gaan behandelen dat de bodem zelf voer voor de koeien produceert zonder dat je daar veel aan doet. We zijn nu zo’n 1,5 jaar bezig en zitten dus nog in de beginfase. Omschakelen naar een volledig biologische en circulaire bedrijfsvoering duurt jaren. We zijn nu op het punt terechtgekomen dat we geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen meer gaan gebruiken gebruiken; dat is best spannend. Op de lange termijn wil ik meer werken met de natuur, nog beter zorgen voor de bodem en hagen planten op onze landbouwgrond. Ik vind het belangrijk dat de productie van voedsel en de natuur hand in hand gaan.”
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Food Inspiration: Lisa Appels en Nina Slagmolen.