Bossche buurtmoeders maken kennis met Dutch Cuisine
  • Ondernemers
  • Studenten
  • Netwerk
  • Skills & talent

18 maart 2024

Bossche buurtmoeders maken kennis met Dutch Cuisine

Op 10 oktober a.s., tijdens Dutch Food Week, vindt het Dutch Cuisine Wereldsmaken event plaats bij Koning Willem I College in Den Bosch. In de aanloop hiervan maakten vijf ‘Bossche buurtmoeders’ kennis met elkaar. Zij vormen de spil in het unieke initiatief van AgriFood Capital en Koning Willem I College die voor een ware smeltkroes van smaken, culturen en verhalen gaat zorgen.

In Dutch Cuisine Wereldsmaken bereiden de buurtmoeders samen met jonge koks in opleiding traditionele gerechten uit andere culturen. Dat doen zij volgens de principes van Dutch Cuisine. Technieken, ingrediënten en bereidingswijzen uit verschillende landen worden op bijzondere wijze met elkaar gecombineerd.
 

Sociaal-maatschappelijke rol

Bossche buurtmoeders zijn echte verbinders in hun eigen wijk waar veel mensen van buitenlandse komaf wonen. Zij koken veelal als vrijwilligers in buurtkeukens voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Deze buurtmoeders hebben daarmee een belangrijke sociaal-maatschappelijke rol in de Bossche samenleving. 
 

"Dutch Cuisine Wereldsmaken draagt bij aan nieuwe verbindingen, kennis en creativiteit die lekker, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen bereikbaar maken."
 

Aan Dutch Cuisine Wereldsmaken doen ‘buurtmoeders’ mee met roots in Iran, Turkije, de Nederlandse Antillen, Suriname en Zuid-Afrika. De jonge chefs van de toekomst leren bijvoorbeeld nieuwe bereidingstechnieken en over andere gewoonten. Andersom maken de buurtmoeders, allemaal doorgewinterde hobbykoks, nader kennis met de vijf principes van Dutch Cuisine en de Nieuwe Nederlandse Keuken. Daarnaast nemen zij ieder vijf inwoners uit hun wijk mee die aan hun tafel gaan meegenieten van bijzondere gerechten met bijzondere verhalen.

Bossche buurtmoeders maken kennis met Dutch Cuisine

Polenta


Aan de dinertafel op 10 oktober a.s. zullen de buurtmoeders het verhaal achter elk gerecht vertellen. Tijdens het kennismakingsdiner gaf één van de Antilliaanse koks een voorproefje. “Polenta, dat was vroeger eten voor de slaven. Het werd gemaakt van toppen van de maiskolf die op de plantages achterbleef na de oogst. Mijn voorouders maakten daar polenta van.” 

Eten verbindt


“Eten verbindt” is het persoonlijke motto van Twan Musters, interim-directeur Horeca van Koning Willem I College en mede-initiatiefnemer van het Dutch Cuisine Wereldsmaken diner. En dat is volgens hem ook precies waar het event over gaat. 

“Het is een viering en verbinding van culturele diversiteit en culinaire innovatie”, vertelt Twan enthousiast. “We verbinden de rijkdom van verschillende culturen met elkaar. Jong en oud leren met- en van elkaar. Bossche buurtmoeders en onze leerling-koks delen allemaal een passie voor het ontdekken en delen van oude gewoonten en nieuwe inzichten. Ze gaan van elkaar leren en elkaar inspireren waardoor ze groeien als culinaire professionals en smaakmakers. Het belooft dus op alle fronten een cultureel wereldsmaken diner te worden.”

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Voedselverwerking
  • Data & Tech

Technologische innovatie sleutel tot duurzame transformatie

22 november 2024
  • Ondernemers
  • Landbouw
  • Voedselverwerking
  • Innovatiehub
  • Skills & talent

AgriFoodInnovation zorgt voor baanbrekende vernieuwing

22 november 2024
  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk

AgriFood Capital Trendtable lunch 2024: toekomstbestendig bestuur

21 november 2024