Brabant koploper in voedselbossen
  • Ondernemers
  • Landbouw

19 juli 2024

Brabant koploper in voedselbossen

Een voedselbos is een vorm van toekomstbestendige landbouw die boeren perspectief kan bieden. In Brabant doen koplopers op dat gebied gezamenlijk onderzoek naar het effect van voedselbossen op de bodem en biodiversiteit. Dat gebeurt in het Koepelplan Voedselbossen. Deze en andere initiatieven laten zien dat voedselbossen (de) toekomst hebben.

Veerkrachtig

Een voedselbos bestaat uit permanente gewassen zoals bomen, planten, struiken en bodembedekkers die elkaar ondersteunen en een diversiteit eetbare producten leveren. Voedselbossen bevorderen de biodiversiteit en verbeteren de bodemstructuur- en vruchtbaarheid. Ze vormen een duurzaam en veerkrachtig ecosysteem doordat ze natuurlijke processen nabootsen.
 

Brabant koploper in voedselbossen

250 hectare 

Het aantal voedselbossen neemt toe. In Brabant zijn er momenteel zo’n 200 initiatieven bezig met de aanleg of exploitatie van een voedselbos. Lees hier bijvoorbeeld over een initiatief van Sjef van Dongen van Fruitz For Life die samen met zes andere agrariërs een voedselbos bij De Mortel gaat aanleggen. Met ongeveer 250 hectare aan voedselbossen heeft de provincie Noord-Brabant een koploperspositie in Nederland. 

Het Koepelplan Voedselbossen heeft aan deze groei bijgedragen. Het plan is een maatschappelijk initiatief van Stichting Agroforestry Zuid Nederland, de Brabantse Milieufederatie en verschillende Brabantse organisaties en overheden, waaronder de provincie Noord-Brabant. De provincie heeft onlangs laten weten de samenwerking te gaan verlengen. Dat is goed nieuws voor voedselbossen in Brabant!

 

Jong geleerd, oud gedaan

Dat voedselbossen hot zijn, laat ook het voedseleducatieproject ‘Smikkelen van eetbaar groen’ zien. In dit project stimuleren bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties de ontwikkeling van voedselbosjes of moestuintjes op scholen in Noordoost-Brabant. Projectleider Marieke Wingens, werkzaam bij IVN Natuureducatie, legt uit: “Het doel is dat eind dit jaar 40 basisscholen in Noordoost-Brabant aan de slag zijn met een eigen voedselbosje of moestuin. We willen kinderen al op jonge leeftijd helpen om gezonde, eerlijke én duurzame keuzes te maken en hun voedselvaardigheden te laten ontwikkelen.“ AgriFood Capital ondersteunt Smikkelen van eetbaar groen’ vanuit Regio Deal Noordoost-Brabant. 
 

Van grond tot mond 

In Noordoost-Brabant zijn diverse voedselbossen te vinden waaronder in Helvoirt, Loosbroek en Sint-Michielsgestel. Den Food Bosch (Sint-Michielsgestel) was betrokken bij het vooronderzoek van het Koepelplan Voedselbossen. Producten van dit voedselbos vinden de weg naar de consument via lokale horecaondernemers in ’s-Hertogenbosch. Daarnaast werkt Den Food Bosch samen met Boslekker. Initiatiefneemster Marieke Vanthoor wil een eerlijke handel in producten afkomstig van voedselbossen bevorderen. Zij staat voor lokaal, duurzaam, lekker en toegankelijk voedsel. Afgelopen jaar deed Marieke mee aan JUMP, het talentontwikkelingsprogramma voor voedselmakers die werk maken van het voedselsysteem van de toekomst. AgriFood Capital is mede-initiatiefnemer van JUMP.

Het is wel duidelijk: de wereld van voedselbossen en -bosjes in Brabant is lekker in beweging!

 

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Landbouw
  • Innovatiehub
  • Data & Tech

Inschrijven voor de Smart Farming Academy kan nu

17 oktober 2024
  • Ondernemers
  • Netwerk

Consumenten onverminderd positief over agri- en foodsectoren

16 oktober 2024
  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk
  • Voedselverwerking

Smaakmakers stelen de show bij de Food Inspiration Days

15 oktober 2024