- Ondernemers
- Startups
- Voedselverwerking
- Data & Tech
Jong geleerd, oud gedaan
Dat voedselbossen hot zijn, laat ook het voedseleducatieproject ‘Smikkelen van eetbaar groen’ zien. In dit project stimuleren bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties de ontwikkeling van voedselbosjes of moestuintjes op scholen in Noordoost-Brabant. Projectleider Marieke Wingens, werkzaam bij IVN Natuureducatie, legt uit: “Het doel is dat eind dit jaar 40 basisscholen in Noordoost-Brabant aan de slag zijn met een eigen voedselbosje of moestuin. We willen kinderen al op jonge leeftijd helpen om gezonde, eerlijke én duurzame keuzes te maken en hun voedselvaardigheden te laten ontwikkelen.“ AgriFood Capital ondersteunt Smikkelen van eetbaar groen’ vanuit Regio Deal Noordoost-Brabant.
Van grond tot mond
In Noordoost-Brabant zijn diverse voedselbossen te vinden waaronder in Helvoirt, Loosbroek en Sint-Michielsgestel. Den Food Bosch (Sint-Michielsgestel) was betrokken bij het vooronderzoek van het Koepelplan Voedselbossen. Producten van dit voedselbos vinden de weg naar de consument via lokale horecaondernemers in ’s-Hertogenbosch. Daarnaast werkt Den Food Bosch samen met Boslekker. Initiatiefneemster Marieke Vanthoor wil een eerlijke handel in producten afkomstig van voedselbossen bevorderen. Zij staat voor lokaal, duurzaam, lekker en toegankelijk voedsel. Afgelopen jaar deed Marieke mee aan JUMP, het talentontwikkelingsprogramma voor voedselmakers die werk maken van het voedselsysteem van de toekomst. AgriFood Capital is mede-initiatiefnemer van JUMP.
Het is wel duidelijk: de wereld van voedselbossen en -bosjes in Brabant is lekker in beweging!