Cindy Hagenstein: “Waar energie is, kun je daadkrachtig samenwerken”
Cindy: “De focus op agrifood helpt om de economie te versterken en de gezondheidsvraagstukken voor inwoners op te pakken. Bedrijven blijven in de regio, zoals de ondernemers in de vleesindustrie die hun processen willen vernieuwen. Die focus en de aanwezigheid van een herkenbaar profiel agrifoodbedrijven trekken andere bedrijven juist over de streep om zich hier te vestigen of een tweede vestiging te openen.
Er zijn al zoveel succesvolle voorbeelden. Zo blijkt uit een onderzoek van Fontys (2016) dat startende bedrijven het best aarden op Osse bodem. Drie jaar na hun start in Oss bestaat 79 procent van deze bedrijven, met twee personen of meer, nog steeds. Dat is de hoogste score in Brabant. We willen in Oss in 2018 duizend banen erbij. We zijn hard op weg, want recent hebben we de 500ste werknemer op het in 2013 gestarte Pivot Park verwelkomd.”
Piet Jan: “De focus op agrifood werkt. Investeerders en ondernemers in agrifood weten deze regio nu echt te vinden. Oss en ´s-Hertogenbosch behoren tot de twaalf steden in Nederland die de City Deal ‘Voedsel op de Stedelijke Agenda’ hebben ondertekend. Dit gebeurde eind januari 2017 tijdens de eerste nationale Voedseltop in Den Haag. In deze deal werken (rijks)overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen samen aan het opschalen van agrifood-projecten. Maar het succes begint bij ondernemers. Bij de toptalenten die vaak al tijdens hun studie een onderneming starten.
Succesvolle voorbeelden in Noordoost-Brabant zijn er genoeg, zoals het Insectlab, gebouwd op initiatief van de HAS in ’s-Hertogenbosch met cofinanciering van AgriFood Capital, als tussenstap naar het ontwikkelen van het veevoer van de toekomst. Tal van bedrijven maken daar nu gebruik van, zoals afvalverwerkers, tuinbouwbedrijven en producenten van eiwit. Deze en andere succesverhalen mogen we nog meer naar buiten brengen.”