“De lijst met 100 gamechangers in food laat zien hoe groot de vernieuwingsdrang is in het voedselsysteem”, laat de Food100-jury weten. “Innovatieve boeren, startups in foodtech, onderzoekers, activisten, fooddesigners, retailers, cateraars, brancheorganisaties: in de hele voedselketen is het bewustzijn de laatste jaren enorm toegenomen. Een beter voedselsysteem wordt pas een feit als de overtuiging groeit dat een gezonder en duurzamer voedsel mogelijk is.”
Dialoog binnen de voedselketen
Kennisdeling en verbinding is belangrijker dan ooit. Niet polarisatie brengt ons verder, maar een voortdurende dialoog tussen alle spelers in de voedselketen. In het oververhitte debat over de toekomst van de agrifoodsector in Nederland is begrip voor elkaars rollen essentieel. Daarom is een initiatief als Food100 belangrijk. Food100 brengt vernieuwers samen met de gevestigde orde, verbindt de jonge generatie met seniors in agrifood. De lijst bestaat uit 50 aanstormende talenten van onder de 35 jaar en 50 gevestigde voedselveranderaars van boven de 35 jaar. Met elkaar kunnen zij nog meer impact maken en de hele sector inspireren.
En… dit zijn ze!
Kijk hier voor de lijst met de 100 belangrijkste voedselveranderaars van het moment.
Food100 is geen ranglijst of wedstrijd, maar een actuele selectie van 100 impactmakers in de agrifood. De lijst is daarom alfabetisch gerangschikt. Alle genomineerden hebben een motivatie aangedragen om hun plek op deze lijst te verdienen en daarmee onderdeel te worden van het Food100-netwerk.
13 impactmakers uit Brabant
In de Food100 van dit jaar staan maar liefst 13 voedselveranderaars uit het Brabantse land:
Onder 35
- Arjanne Bode, programmamaker Foodlab bij LocHal en Wat het Land Schaft
- Bas Antonissen, mede-eigenaar van Boer Bas
- Chloé Rutzerveld, food designer en eigenaresse van Chloé Rutzerveld Food Concept Design
- Inge Meijs, managing director van Gastronomixs
- Jur Jacobs, founder van De Seizoenarbeiders en onderdeel van woon-werkgemeenschap EKO boerderij Sengersbroek
- Marieke van Zoggel, MVO-adviseur bij Jumbo
- Nele Vandeneede, social designer bij Voedspoor
- Resi Bens, boerin bij Bens BoederEi
Boven 35
- Angelique Wijnen, eigenaresse van Liek BV
- Dennis Favier, founder van Studio Fava & Seasogood
- Jacqueline van Liere, klinische kruidendeskundige bij Maker
- Roos Leufkens, eigenaresse van Mama Roos Kookt
- Wouter Staal, CEO van YB
Waardering voor impactmakers
Met de Food100 willen initiatiefnemers AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network, iedereen die zich in Nederland actief inzet voor beter eten en drinken een podium bieden. Het is een waardering voor de positieve acties en verbeteringen die deze impactmakers realiseren.
Roel Schutten, directeur van AgriFood Capital: “Met Food100 verbinden we voedselveranderaars die met een flinke dosis lef, creativiteit en innovatief ondernemerschap werk maken van de toekomst van ons voedsel. Want de manier waarop we voedsel maken en eten, moet echt anders. De lijst maakt heel goed zichtbaar op hoeveel verschillende plekken en manieren verschilmakers werken aan vernieuwing van het voedselsysteem. Food100 maakt het mogelijk om deze vernieuwing te versnellen.”
25 november bekendmaking Foodhelden 2022
Zes voedselveranderaars uit de Food100-lijst krijgen een speciale vermelding vanwege hun buitengewone prestaties in het afgelopen jaar. De Food100-jury maakt tijdens de Food Inspiration Trendtable op vrijdag 25 november bekend wie de Foodhelden 2022 zijn. Het afgelopen jaar stond onder meer kritisch onderzoeker Herman Lelieveldt op de lijst die aantoonde hoe een private lobby de voorgenomen suikertaks van tafel kreeg, net als Linda Klunder die als mede-oprichter van Kumasi reststromen uit de cacaoindustrie verwerkt tot frisdrank om extra inkomen te genereren voor de boeren.
De Food100 wordt mede mogelijk gemaakt door Food Impactors, FoodValley NL en Rabobank. Lees alles over de Food100 van 2022 in het persbericht dd. 31 augustus 2022.