De natuur kan de was doen
  • Startups
  • Voedselverspilling

19 juli 2024

De natuur kan de was doen

In 2013 startten twee Nederlandse bedrijfskundestudenten met Seepje, een wasmiddel met 100% natuurlijke ingrediënten. Sindsdien werken beide ondernemers keihard om hun ambitie voor ‘een schone zeepwereld’ te realiseren. De belangrijkste ingrediënten van deze natuurlijke zeep? Stofjes uit sinaasappelschillen die anders weggegooid zouden worden.

Zeep groeit aan een boom 

De inspiratie voor Seepje ontstond ruim tien jaar geleden toen Jasper Gabriëlse en Melvin Loggies in een tv-programma zagen hoe een Nepalese vrouw met schilletjes van een vrucht natuurlijke zeep maakte. “Zeep groeit dus aan een boom. In die schillen zit namelijk saponine. Die vrouw gebruikte dat voor het wassen van kleding, haren en lichaam. Onze primaire reactie: waarom doen wij dat eigenlijk niet?” De natuur kan de was doen.
 

De natuur kan de was doen

3,5 miljoen 

Seepje staat voor schone zeep. In 2024 worden zo'n 3,5 miljoen Seepjes verkocht, gemiddeld bijna 10.000 per dag. In Nederland en België is de groei zo'n 40 procent Het assortiment omvat niet alleen wasschillen om kleding te wassen maar ook bijvoorbeeld handzeep, shampoo, showergel en afwasmiddel. Het gaat de initiatiefnemers niet alleen om financieel rendement, ze werken toe naar een schone, fossielvrije zeepwereld.
 

Schillen uit Noordoost-Brabant

Een aantal ingrediënten van de Seepjes-zepen is afkomstig uit sinaasappelschillen. Deze worden geleverd door Peelpioneers, een innovatieve ‘schillenboer van de 21e eeuw’ uit 's-Hertogenbosch. In de grootste schillenfabriek van Europa verwerken deze verschilmakers sinaasappelschillen uit supermarkten en horeca. Want de persapparaten daar zorgen niet alleen voor lekkere verse jus, maar ook voor enorme bergen aan restproducten. Peelpioneers haalt stofjes uit de overgebleven sinaasappelschillen en geeft deze een nieuwe bestemming in levensmiddelen, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Ondertussen onderzoeken ze in hun innovatielab bij de fabriek hoe er meer waarde uit de schillen kan worden gehaald. Om de schillenkringloop te sluiten, werkt Peelpioneers samen met allerlei partijen waaronder Jumbo, Renewi, Lowlander en (dus) Seepje.

De samenwerking tussen Seepje en Peelpioneers is een prachtig voorbeeld van circulaire economie. En een inspirerend  voorbeeld hoe verschilmakers in voedselregio Noordoost-Brabant werk maken van het voedselsysteem van de toekomst. In 2022 maakten we samen met Peelpioneers speciaal voor de Week van Ons Eten (toen: Dutch Food Week) de film ‘Van schil naar schap.’
 


 

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Voedselverwerking
  • Data & Tech

Technologische innovatie sleutel tot duurzame transformatie

22 november 2024
  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk

De Foodhelden van 2024 zijn bekend!

22 november 2024
  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk

AgriFood Capital Trendtable lunch 2024: toekomstbestendig bestuur

21 november 2024