- Ondernemers
- Startups
- Voedselverwerking
- Data & Tech
Schillen uit Noordoost-Brabant
Een aantal ingrediënten van de Seepjes-zepen is afkomstig uit sinaasappelschillen. Deze worden geleverd door Peelpioneers, een innovatieve ‘schillenboer van de 21e eeuw’ uit 's-Hertogenbosch. In de grootste schillenfabriek van Europa verwerken deze verschilmakers sinaasappelschillen uit supermarkten en horeca. Want de persapparaten daar zorgen niet alleen voor lekkere verse jus, maar ook voor enorme bergen aan restproducten. Peelpioneers haalt stofjes uit de overgebleven sinaasappelschillen en geeft deze een nieuwe bestemming in levensmiddelen, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Ondertussen onderzoeken ze in hun innovatielab bij de fabriek hoe er meer waarde uit de schillen kan worden gehaald. Om de schillenkringloop te sluiten, werkt Peelpioneers samen met allerlei partijen waaronder Jumbo, Renewi, Lowlander en (dus) Seepje.
De samenwerking tussen Seepje en Peelpioneers is een prachtig voorbeeld van circulaire economie. En een inspirerend voorbeeld hoe verschilmakers in voedselregio Noordoost-Brabant werk maken van het voedselsysteem van de toekomst. In 2022 maakten we samen met Peelpioneers speciaal voor de Week van Ons Eten (toen: Dutch Food Week) de film ‘Van schil naar schap.’