- Startups
- Netwerk
- Skills & talent
Podium dat mensen verder brengt
Met de Food100 willen initiatiefnemers AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network en de juryleden voedselveranderaars een podium geven. “Een plek op de lijst geeft mensen een duwtje, het biedt kansen om hun impact te vergroten of verbreden”, zegt Lisanne van Oosterhoud. “Ik hoop dat voedselveranderaars elkaar opzoeken met vragen en voorstellen om samen op te trekken. De Food100-lijst is namelijk ook bedoeld om mensen te laten zien dat ze niet alleen de strijd voeren. Ze worden omgeven door 99 anderen die ook keihard werken om het voedselsysteem te veranderen!”
'Een plek op de lijst biedt kansen om impact te vergroten en te verbreden'
18 impactmakers uit Brabant
Op de lijst van dit jaar staan maar liefst 18 impactmakers uit Brabant waarvan de helft uit Noordoost-Brabant. Drie van hen overvielen we met een verrassingsbezoekje. Bekijk hieronder de reactie van Geert van der Veer van Herenboeren Nederland, een van de Noordoost-Brabantse verschilmakers in agrifood die dit jaar een plekje in de Food100 heeft bemachtigd.
Bekijk ook de overhandiging van het Food100-beeldje aan verschilmakers Martijn Huibregts van iTapTop en Joris van den Broek van Untamed Kombucha. Sander Groenen, directeur AgriFood Capital: “Dit is de achtste editie van Food100 die is gestart met behulp van AgriFood Capital. Heel mooi om te zien welke beweging deze bijzondere lijst in acht jaar tijd in gang heeft gezet."
Bekendmaking van de zes Foodhelden 2024
Zes voedselveranderaars uit de Food100-lijst worden vanwege hun buitengewone prestaties benoemd tot Foodheld 2024. Op vrijdag 22 november maakt de Food100-jury tijdens een netwerklunch bekend wie deze speciale vermelding ontvangen. In 2023 werden onder andere klimaatactiviste Sarah van Buren en TommyTomato-oprichter Bas Turk benoemd tot Foodheld. Sarah zet zich in voor een rechtvaardiger voedselsysteem met meer jongerenparticipatie. Bas leert schoolklassen om groente te eten met gezonde vegetarische lunches.