Dit is de Food100 van 2024!
  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

30 augustus 2024

Dit is de Food100 van 2024!

Vandaag is voor de achtste keer de Food100 gepresenteerd, de lijst met de 100 belangrijkste Nederlandse voedselveranderaars van het moment. Impactmakers die zich inzetten voor een toekomstbestendig voedselsysteem met duurzamer, gezonder en socialer eten en drinken voor iedereen. Van boer tot bord. Landbouw, innovatie, advies of communicatie, deze 100 gamechangers hebben oplossingen en ideeën voor elke schakel in de voedselketen.

Focus op innovatie, eiwittransitie en voedselomgeving

De Food100-lijst bestaat uit 50 inspirerende jonge talenten onder de 35 jaar en 50 ervaren impactmakers boven de 35 jaar. Veel aanpakkers richten zich dit jaar op het terugdringen van voedselverspilling en werken aan de eiwittransitie, bijvoorbeeld met hybride oplossingen die dierlijke en plantaardige eiwitten combineren. Daarnaast is er veel aandacht voor het verbeteren van de voedselomgeving door een duurzamer of gezonder voedselaanbod te presenteren in zorginstellingen of langs de snelweg. Ook productontwikkeling is populair, met bijzondere ingrediënteninnovatie zoals het onderzoek van student Anouk Rustenburg naar eendenkroos als voedsel van de toekomst. 

 

Dit is de Food100 van 2024!

Impact maken binnen de voedselketen

De Food100-lijst bestaat uit een enorme diversiteit aan mensen, van dierenrechtenactivist tot de CEO van Albert Heijn. “We maken bewust ruimte voor zowel studenten en kleine initiatieven als gevestigde namen uit de top van grote bedrijven”, vertelt juryvoorzitter Lisanne van Oosterhoud. “Kleine organisaties zijn sneller, maken makkelijker keuzes en kunnen goed tegen het systeem schoppen. Grote bedrijven zijn vaak langzamer, maar met een kleine verbetering maken ze meteen veel impact.”

En.. dit zijn ze dan, de 100 impactmakers van dit moment… met trots presenteren wij de Food100 van 2024

 

Podium dat mensen verder brengt

Met de Food100 willen initiatiefnemers AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network en de juryleden voedselveranderaars een podium geven. “Een plek op de lijst geeft mensen een duwtje, het biedt kansen om hun impact te vergroten of verbreden”, zegt Lisanne van Oosterhoud. “Ik hoop dat voedselveranderaars elkaar opzoeken met vragen en voorstellen om samen op te trekken. De Food100-lijst is namelijk ook bedoeld om mensen te laten zien dat ze niet alleen de strijd voeren. Ze worden omgeven door 99 anderen die ook keihard werken om het voedselsysteem te veranderen!”

 

'Een plek op de lijst biedt kansen om impact te vergroten en te verbreden'

 

18 impactmakers uit Brabant

Op de lijst van dit jaar staan maar liefst 18 impactmakers uit Brabant waarvan de helft uit Noordoost-Brabant. Drie van hen overvielen we met een verrassingsbezoekje. Bekijk hieronder de reactie van Geert van der Veer van Herenboeren Nederland, een van de Noordoost-Brabantse verschilmakers in agrifood die dit jaar een plekje in de Food100 heeft bemachtigd.

 

 

Bekijk ook de overhandiging van het Food100-beeldje aan verschilmakers Martijn Huibregts van iTapTop en Joris van den Broek van Untamed Kombucha. Sander Groenen, directeur AgriFood Capital: “Dit is de achtste editie van Food100 die is gestart met behulp van AgriFood Capital. Heel mooi om te zien welke beweging deze bijzondere lijst in acht jaar tijd in gang heeft gezet."

 

Bekendmaking van de zes Foodhelden 2024

Zes voedselveranderaars uit de Food100-lijst worden vanwege hun buitengewone prestaties benoemd tot Foodheld 2024. Op vrijdag 22 november maakt de Food100-jury tijdens een netwerklunch bekend wie deze speciale vermelding ontvangen. In 2023 werden onder andere klimaatactiviste Sarah van Buren en TommyTomato-oprichter Bas Turk benoemd tot Foodheld. Sarah zet zich in voor een rechtvaardiger voedselsysteem met meer jongerenparticipatie. Bas leert schoolklassen om groente te eten met gezonde vegetarische lunches.


 

De Food100-jury

De Food100 is samengesteld door een onafhankelijke vakjury bestaande uit deskundige professionals uit de foodsector met ieder een eigen expertise. Zij beoordeelden de meer dan 350 aanmeldingen op vier criteria om tot de definitieve lijst te komen: daadkracht, innovativiteit, duurzaamheid en de mate waarin de kandidaat kennis en inzichten deelt. Dit jaar stond de jury onder leiding van Lisanne van Oosterhoud, programmamanager Next Tech Food Factories. Zij is onderdeel van World Food Forum, RVO Participatietafel Voedseltransitie en Klimaatpact-ambassadeurs. Bekijk hier de samenstelling van de jury van 2024.

 

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk

Food Inspiration Days zet spotlight op verschilmakers in agrifood

06 september 2024
  • Startups
  • Netwerk
  • Skills & talent

Inschrijven voor JUMP kan nog heel even

05 september 2024
  • Ondernemers
  • Voedselverwerking
  • Innovatiehub
  • Data & Tech

SIXFOLD boost de ontwikkeling van living labs

04 september 2024