Food Inspiration Days zet spotlight op verschilmakers in agrifood
  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk

05 september 2024

Food Inspiration Days zet spotlight op verschilmakers in agrifood

Op 14 en 15 oktober 2024 vinden de Food Inspiration Days plaats op de Noordkade in Veghel. Het thema is New Dutch. Als partner is AgriFood Capital zetten we ook dit jaar bijzondere verschilmakers in agrifood uit Noordoost-Brabant in de spotlights. Maaike de Reuver, hoofdredacteur van Food Inspiration, ging met een aantal van hen in gesprek.
 

Bas van Wieringen, CEO van Peelpioneers

250 miljoen kilo sinaasappelschilen blijven er jaarlijks over bij supermarkten, cafés, hotels en restaurants die verse jus d’orange aanbieden. Het bedrijf PeelPioneers verwerkt ze tot waardevolle ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie. Daarmee is de ‘schil-up’ een schakel tussen het einde (afval) en het begin van de keten (grondstoffen). Bas van Wieringen, CEO en een van de drie oprichters: “We vinden het zonde en frustrerend dat er zo veel waardevolle grondstoffen worden vernietigd. We startten PeelPioneers in 2017 om die verspilling en CO2-uitstoot aan te pakken.”

 

Food Inspiration Days zet spotlight op verschilmakers in agrifood

Bewust in Brabant

De fabriek van PeelPioneers is gevestigd in Den Bosch. Het bedrijf is onderdeel van de AgriFood Capital community, een netwerk van verschilmakers in de agrifoodsector. Bas: “Bij de start van ons bedrijf hebben we bewust gekozen voor Den Bosch, en bijvoorbeeld niet voor Amsterdam, waar veel meer start-ups gevestigd zijn. Ik heb er meer aan om foodbedrijven tegen te komen dan om in een netwerk te zitten met andere voedselstart-ups. Dat was voor ons de reden om in Noord-Brabant te ondernemen. De regio ontwikkelt zich sterk op het gebied van duurzaamheid en food. In dit gebied zitten veel ondersteunende ketenpartijen die ons helpen. Bijkomend voordeel is dat veel retailers en de distributiecentra van foodservicepartijen in een korte straal om ’s-Hertogenbosch liggen.” 

Lees hier het volledige interview. Tijdens de Food Inspiration Days deelt Bas van Wieringen zijn visie op duurzaamheid en legt hij op de New Horizons stage uit hoe PeelPioneers bijdraagt aan een circulaire economie.

Oscar de Vries, oprichter Yopla

Biologisch of vega? Tomaten uit Nederlandse kas of uit de Spaanse volle grond? Wat is er duurzamer? Dat wil Oscar de Vries in kaart brengen met zijn start-up Yopla. Op ingrediëntniveau berekent hij de klimaatimpact van producten. Op die manier hoopt hij de voedselindustrie transparanter te maken, en eerlijker, en duurzamer. Hij bracht inmiddels de life cycle assessment van ruim 10.000 foodproducten in kaart.

Oscar de Vries helpt met zijn start-up Yopla bedrijven om de klimaatimpact van hun producten in kaart te brengen. De Vries berekent samen met zijn klanten de levenscyclusanalyse per product. Daarin wordt alles meegewogen: van CO2-uitstoot tot watergebruik, van grondgebruik tot verpakking, van transport tot de hoeveelheid vitaminen en nutriënten die het product bevat. 
 

JUMP

Oscar deed mee aan het JUMP-programma, een acceleratorprogramma voor foodstart-ups georganiseerd vanuit Agrifood Capital. Ondernemers onder de 35 jaar met een duurzaam businessmodel kunnen zich jaarlijks aanmelden voor het programma. Oscar: “JUMP heeft mij toegang gegeven tot een groot en relevant netwerk in de foodbranche. Het heeft me concreet nieuwe klanten opgeleverd, en dankzij JUMP sta ik dit jaar ook nog eens op de Food Inspiration Days in oktober.”

Lees hier het volledige interview. Je kunt Oscar de Vries tijdens de Food Inspiration Days ontmoeten en meer horen over Yopla op het Speed, Meet & Serendipity stage. Hier vinden speeddates plaats tussen innovatieve New Dutch foodproducenten en de bezoekers van het evenement.
 

AgriFood Capital Atelier

Wil je deze en andere voedselveranderaars ontmoeten, zoals Paul Einerhand, Marieke Vanthoor, Wendy Luong, Annabel Romijn, Joris van den Broek en Do Bongers? Wil je met eigen ogen zien wat hen bijzonder maakt? Kom dan naar het AgriFood Capital Atelier op de Food Inspiration Days. We hebben dit jaar een mooie samenwerking met Koning Willem I College en de gemeente Meierijstad. 

Ga voor het volledige programma en tickets en naar de website van Food Inspiration Days.
 

Ook interessant voor jou

  • Startups
  • Netwerk
  • Skills & talent

Inschrijven voor JUMP kan nog heel even

05 september 2024
  • Ondernemers
  • Voedselverwerking
  • Innovatiehub
  • Data & Tech

SIXFOLD boost de ontwikkeling van living labs

04 september 2024
  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk
  • Voedselverspilling

Verspillingsvrije Week 2024 bijna van start

02 september 2024