- Startups
- Netwerk
- Innovatiehub
- Skills & talent

Vrijdag 24 november schoven alle voedselinnovators uit de Food100 van 2023 aan bij de TrendTable in The Chocolate Factory in Veghel. Aan de hand van een bijzondere vijfgangenlunch ontdekten ze de belangrijkste trends en transities in agrifood. Daarnaast maakte de Food100-vakjury de zes Foodhelden van 2023 bekend. Deze vernieuwers leveren de innovatiefste, meest bijzondere of meest impactvolle verbeteringen aan ons voedselsysteem.
De Food100 geeft de meeste impactvolle voedselveranderaars van Nederland een podium. De lijst bestaat uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die bijdragen aan het oplossen van onze klimaat- en voedseluitdagingen. Zij zetten zich in voor beter en eerlijker eten en drinken voor iedereen. De Food100-lijst – met daarop 50 voedselveranderaars van onder de 35 jaar en 50 impactmakers van boven de 35 jaar – beslaat de volledige voedselketen. Van dienstverlening tot educatie, technisch tot culinair en van agrariër tot chemicus. Uit deze lijst heeft een vakjury de 6 meest impactvolle voedselveranderaars gekozen: de foodhelden van 2023.
“Food100 wil mensen die zich inzetten voor een duurzamer voedselsysteem een duwtje in de rug geven”, vertelt Sheila Struyck namens de Food100-juryleden. “De lijst symboliseert al het harde werk, de overtuiging en de bezieling van niet alleen de honderd personen op de lijst, maar al die duizenden mensen die vechten voor een duurzamer voedselsysteem.
Ook deze zes Foodhelden van 2023 staan op de schouders van alle andere voedselveranderaars. Zij hebben zich onderscheiden door bijzondere moed, doorzettingsvermogen en koppigheid. Maar ook met hun overtuiging dat ‘er geen andere keus is’ en hun vermogen om dat met daden en woorden te communiceren.
Met het kiezen van de Foodhelden hopen we de diversiteit in aanpak, leeftijd en impact te laten zien van de Nederlandse voedselveranderaars. We roepen iedereen op om deze Foodhelden en de rest van de Food100-lijst te steunen waar mogelijk, want alleen dan verandert er echt iets.”