- Ondernemers
- Startups
- Netwerk
Behalve AgriFood Capital zijn vanuit Brabant onder andere ook de provincie Noord-Brabant, HAS Hogeschool, Agrifirm, Hutten, Udea/Ekoplaza, het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw en ZLTO bij de deal aangesloten.
Meer plantaardig van eigen bodem
De Green Deal Eiwitrijke gewassen is onderdeel van de in 2020 gelanceerde Nationale Eiwitstrategie van het ministerie van LNV. Deze strategie heeft als doel om de zelfvoorzieningsgraad van nieuwe en plantaardige eiwitten van ons land en de EU te vergroten, op een duurzame manier die bijdraagt aan de gezondheid van mens, dier en leefomgeving. Het Nederlandse klimaat is uitermate geschikt voor het telen van eiwitrijke gewassen zoals eiwitrijke vlinderbloemigen (o.a. (veld)bonen, erwten en lupines). Daarnaast dragen deze gewassen ook bij aan de bodemkwaliteit en de biodiversiteit. En het zijn bekende stikstofbinders.
De Nationale Eiwitstrategie en de Bean Deal dragen op deze manier bij aan kringlooplandbouw, aan een duurzame veehouderij en een sterke agrifood economie, aan minder emissie en minder voedselverspilling, en aan een duurzamer, gezonder en plantaardiger eetpatroon.
Ondersteuning van praktijkproeven
Eiwitrijke gewassen is een belangrijk thema van AgroProeftuin de Peel. Zoek je subsidie voor praktijkproeven met bijvoorbeeld veldbonen en lupines? Of voor andere onderzoeksprojecten op gebied van kringlooplandbouw? Je kunt hiervoor subsidie aanvragen. Bekijk de mogelijkheden op de website van AgroProeftuin de Peel. Onlangs besteedde Nieuwe Oogst aandacht aan het onderzoek naar eiwitrijke gewassen op de centrale proeflocatie in Zeeland (NB).