- Startups
- Netwerk
- Innovatiehub
- Skills & talent

In 2030 1 miljard kilo minder voedsel verspillen in Nederland. Dat is de ambitie van het Circular Food Center, een van de sleutelprojecten van Regio Deal Noordoost Brabant. Dankzij ondersteuning vanuit de Regio Deal is dit nieuwe nationale kennis- en ontmoetingscentrum op gebied van voedselverspilling al aardig op weg.
Het Circular Food Center is een initiatief van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling in samenwerking met de gemeente Meierijstad, gesteund door de provincie Noord-Brabant en het Rijk. In totaal werken er inmiddels 110 stakeholders met elkaar samen in clusters en projecten aan het voorkomen en verminderen van voedselverspilling en het verwaarden van onvermijdbare reststromen.
De Stichting Samen Tegen Voedselverspilling is penvoerder van het Regio Deal project. Eigenlijk ook heel logisch. Directeur Toine Timmermans legt uit: “Samen Tegen Voedselverspilling wil in 2030 de voedselverspilling in Nederland gehalveerd hebben t.o.v. 2015. Dat is een van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Om dat te realiseren werken we samen met ruim 110 stakeholders aan inspirerende en impactvolle initiatieven rond bewustwording en circulaire innovaties in de voedselketen van boer tot bord. Het Circular Food Center is het vehikel om deze ambitie te realiseren.”
Het Circular Food Center is gevestigd op de Noordkade in Veghel. Het moet dé proeftuin voor innovatieve verspillingsvrije initiatieven worden. Binnen deze proeftuin worden samenwerkingsprojecten ontwikkeld én het is een fysieke plek waar voedselveranderaars elkaar kunnen ontmoeten, experimenteren en kennis uitwisselen. “We willen vooral bewijslast leveren, met andere woorden, aantonen dat minder verspillen echt kan en dat dit pure winst oplevert voor mens, milieu en de economie. En door opschaling van oplossingen willen we het speelveld samen met onze partners veranderen.”
Hoe de huidige Regio Deal hieraan bijdraagt? Toine: “Met ondersteuning vanuit de Regio Deal hebben we de eerste clusters van bedrijven en publieke organisaties rond specifieke thema’s opgezet. Daarnaast kunnen we de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijsinstellingen intensiveren, zoals in de mbo en hbo verspillingschallenges en de Brabantse Meesterchef. Tot slot krijgt de ontwikkeling van het fysieke kennis- en ontwikkelingscentrum een impuls. Hier kunnen innovaties zichtbaar gemaakt en beleefd worden.“
Op dit moment zijn drie clusters van bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden actief aan de slag met verschillende verspillingsuitdagingen. “We werken aan een verspillingsvrije broodketen, een circulaire dierlijke eiwitketen en de verspillingsvrije catering.”
Om de gewenste bewijslast te leveren, is experimenteerruimte nodig. “Deze experimenteerruimte zit bij de deelnemende bedrijven zelf en in de nabije toekomst dus ook bij het Circular Food Center. De Noordkade is daarnaast heel geschikt om bijvoorbeeld grote netwerkevents te organiseren.”