HAS-studenten dagen bestuurders uit voor het voedselsysteem van de toekomst
  • Studenten
  • Landbouw
  • Voedselverwerking
  • Skills & talent

13 februari 2025

HAS-studenten dagen bestuurders uit voor het voedselsysteem van de toekomst

Op 10 februari gingen HAS-studenten in ’s-Hertogenbosch in gesprek met bestuurders over de toekomst van de landbouw- en voedselsector. Vier studenten gaven in een brief hun visie op de uitdagingen en kansen in de sector. Hun boodschap? Samenwerken, innoveren en toekomstgericht denken zijn essentieel voor een duurzaam voedselsysteem.

Oproep tot verandering

De studenten benadrukten het belang van duurzaamheid, biodiversiteit en dierenwelzijn, maar ook de noodzaak van zelfvoorzienendheid, lokale consumptie en eerlijke prijzen voor boeren. Daarnaast spraken zij over maatschappelijke verwachtingen en strengere regelgeving: “Goede communicatie tussen boeren en de overheid is essentieel om frustraties en verdeeldheid te verminderen. Innovatieve technologieën en financiële ondersteuning voor jonge ondernemers zijn cruciaal voor een toekomstbestendige landbouw.”

 

HAS-studenten dagen bestuurders uit voor het voedselsysteem van de toekomst

Ondernemers van de toekomst

Bestuurders uit Brabant gingen in gesprek met de studenten, waaronder Alex Datema (directeur Food & Agri Rabobank), Marc Oudenhoven (gedeputeerde provincie Noord-Brabant), Wim Bens (bestuursvoorzitter ZLTO) en Femke Dingemans (directeur-bestuurder BMF). Zij waardeerden de kritische blik en frisse ideeën. 

De voorgelezen brieven maken deel uit van een bundel van 18 brieven die door studenten aan Alex Datema werden overhandigd. De Rabobank directeur onderstreepte het belang van jong ondernemerschap: “De toekomst van de land- en tuinbouw ligt in de handen van de ondernemers van de toekomst. Die ondernemers zitten hier, vandaag, in de zaal. Die wil ik graag inspireren om te kiezen voor een toekomst in de voedselproductie en alles wat daarmee samenhangt.” 
 

Meer begrip voor elkaar

“Dit dialoogtraject laat zien hoe waardevol het is om studenten met verschillende achtergronden samen te laten nadenken over uitdagingen en kansen in de sector”, aldus Marc Oudenhoven. “Het heeft geholpen om beter inzicht te krijgen in elkaars werelden en daarmee begrip te kweken voor elkaars standpunten. Dit is de basis voor samenwerken aan een toekomstbestendige landbouw- en voedselsector.”

Kijk hier voor het volledige verslag van deze bijzondere bijeenkomst. 
 

Ook interessant voor jou

  • Startups
  • Studenten
  • Netwerk
  • Skills & talent

Winnaars HAS FoodManShip Awards 2025 bekend!

05 februari 2025
  • Ondernemers
  • Startups
  • Studenten
  • Financiëring
  • Regio Deal

25 miljoen voor nieuwe Regio Deal Noordoost Brabant

03 februari 2025
  • Ondernemers
  • Startups
  • Studenten
  • Netwerk

AgriFood Capital en RNOB gaan voor regionale ontwikkeling voor onbepaalde tijd

06 januari 2025