Het aftellen naar de Food Inspiration Days is begonnen
  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk
  • Voedselverwerking

04 oktober 2024

Het aftellen naar de Food Inspiration Days is begonnen

Op 14 en 15 oktober 2024 vinden de Food Inspiration Days plaats op de Noordkade in Veghel. Het thema is New Dutch. Als partner is AgriFood Capital zetten we ook dit jaar bijzondere verschilmakers in agrifood in de spotlights. Maaike de Reuver, hoofdredacteur Food Inspiration, ging opnieuw met een aantal van hen in gesprek.
 

Marieke Vanthoor, eigenaar Boslekker

Voedselbossen zijn goed voor de biodiversiteit, stimuleren een gezond bodemleven en leveren een breed scala op aan gewassen en smaken. Tegelijkertijd kan dat brede scala aan producten ook een nadeel zijn. Want wat moet je als chef of cateraar met al die verschillende ingrediënten? Marieke Vanthoor heeft de oplossing: de producten die uit voedselbossen komen, verwerkt zij in haar bedrijf Boslekker tot houdbare producten als jam, siroop, sap, kruidenmix en thee. Hiermee wordt de oogst van voedselbossen toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. 

Dankzij haar deelname aan het talentontwikkelingsprogramma JUMP, een initiatief van AgriFood Capital, is Marieke nu bezig om samen met fermentatie-expert Do Bongers een productlijn op te zetten waarbij producten uit het voedselbos worden gefermenteerd. Marieke wil graag een verwerkingshub in Veghel openen dat als blauwdruk gaat dienen voor vergelijkbare initiatieven in andere regio's. Lees hier het volledige verhaal. 

Tijdens de Food Inspiration Days zijn de producten van Boslekker te proeven in het Atelier van AgriFood Capital. Marieke is ook een van de deelnemers aan de B2B-speeddates op de Speed, Meet & Serendipity stage
 

Het aftellen naar de Food Inspiration Days is begonnen

Paul, Einerhand, oprichter van Wild ’n Zilt

Samen met visser Hendrik Kramer en mariene bioloog Michelle Boonstra startte Paul Einerhand het duurzaam vislabel ‘Wild ’n Zilt’. Vanuit het initiatief werken zij enkel samen met duurzame vissers. Populaire visrestaurants als Salty Seafood in Zwolle en Barracuda in Amsterdam hebben de Wild 'n Zilt vis inmiddels op het menu staan. Deze verschilmaker kreeg dit jaar terecht een plaats in de Food100!

 

Alle schepen moeten hardware aan boord hebben die duurzaamheidsdata inzichtelijk maakt. Wild ‘n Zilt geeft aan de hand van die data iedere vissersboot een duurzaamheidsscore. Die score komt op de website te staan. Afnemers kunnen aan de hand van deze score bepalen van welke visser ze hun verse vis willen ontvangen. De duurzame vis levert Paul direct vanaf de boot aan cateraars en horecazaken. Alle vis is traceerbaar, maar de vangst is altijd anders. “Het is eten wat de visser vangt”, aldus Paul. Lees hier het volledige verhaal. 

Je kunt Paul ontmoeten en zijn producten proeven bij het AgriFood Capital Atelier tijdens de Food Inspiration Days. Hij is van de date-kandidaten van de B2B-speeddates op de Speed, Meet & Serendipity stage.

 

Do Bongers, oprichtster van Basic Theory Ferments

'Nooit meer saai eten’, is Do Bongers’ motto, aangezien het fermentatieproces volgens haar ongelooflijk veel spannende smaken kan toevoegen aan ingrediënten. Een van haar hardlopers is ‘sexy sauerkraut’, een mix van gefermenteerde witte en rode kool. De fermentatie geeft het product een bijzondere smaak die volgens haar veel sexyer is dan een ongefermenteerde combinatie van witte en rode kool. Met de producten helpt het bedrijf chefs om deze smaken toe te voegen aan hun gerechten.

Net als Marieke volgde ook Do volgde het talentontwikkelingsprogramma JUMP: “Het programma heeft mij veel structuur gegeven. Dankzij het programma heb ik nu een duidelijkere focus. Mijn ultieme doel staat nu in grote letters op de muur van ons kantoor, namelijk: zorgen dat iedere Nederlander dagelijks een portie van onze gefermenteerde producten eet.” Lees hier het volledige verhaal.

Je kunt Do ontmoeten en haar producten proeven bij het AgriFood Capital Atelier tijdens de Food Inspiration Days.

AgriFood Capital Atelier

Wil je deze en andere verschilmakers ontmoeten, waaronder Wendy Luong, Annabel Romijn en Joris van den Broek? Wil je met eigen ogen zien wat hen bijzonder maakt? Kom naar het AgriFood Capital Atelier op de Food Inspiration Days 2024. We hebben dit jaar een mooie samenwerking met Koning Willem I College en de gemeente Meierijstad. 

Foto's: Food Inspiration

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Studenten
  • Netwerk
  • Skills & talent

Dutch Cuisine Wereldsmaken 2024 staat voor de deur

04 oktober 2024
  • Startups
  • Netwerk
  • Landbouw
  • Voedselverwerking
  • Skills & talent

De deelnemers aan JUMP 2024/2025 zijn bekend!

04 oktober 2024
  • Startups
  • Netwerk
  • Data & Tech
  • Skills & talent

LEVEL UP ook dit jaar daverend succes

03 oktober 2024