Horecachallenge levert ruim 40% minder voedselverspilling op
  • Ondernemers
  • Studenten
  • Voedselverspilling

21 maart 2024

Horecachallenge levert ruim 40% minder voedselverspilling op

Met een hoopgevend resultaat van 41 procent minder verspilling, is de Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant op 28 november jl. feestelijk afgesloten. Tijdens het slotevent op het Koning Willem I College in Cuijk ontvingen de zeventien deelnemers hun certificaat. Ook genoten ze van heerlijke hapjes, gemaakt door studenten van de horeca-opleiding.

“Wereldwijd hebben dagelijks zo’n 800 miljoen mensen honger. Daar staat tegenover dat we samen zó veel eten weggooien dat we die monden vier keer zouden kunnen voeden.” Met deze indrukwekkende cijfers opende Aernout van der Does, directeur coöperatieve  Rabobank, de ochtend. Als medeorganisator van de Horeca Food Waste Challenge in Noordoost-Brabant wilde hij duidelijk maken hoe noodzakelijk het is om iets te doen aan het thema voedselverspilling.
 

Goedkoper, minder CO2

En dat daar de afgelopen periode gehoor aan is gegeven, bleek wel toen de cijfers bekend werden gemaakt. In totaal hebben de deelnemers 41 procent minder voedsel verspild. Dat komt neer op een besparing per week van 446 kilogram voedsel, een kleine 2.500 euro en 891 kilogram CO2. ‘Een resultaat om trots op te zijn. Hopelijk werkt jullie enthousiasme aanstekelijk en volgen meer ondernemers jullie voorbeeld.’

De deelnemers ontvingen allemaal een certificaat als bewijs van deelname. Ook werden zij getrakteerd op een vol programma met inspirerende verhalen. Zo vertelde Bram Wansink, tweedejaars student van de horeca-opleiding van het Koning Willem I College, hoe hij de challenge ervaren heeft. “Ik zie het nu écht als een uitdaging om niets weg te gooien van wat ik bereid. Neem bijvoorbeeld een wortel. Je kunt van de schil een heerlijk frituurkrokantje maken en van het kontje een smaakvolle crème.”
 

Van eigen bodem

Albert Kooy is SWH meesterkok en grondlegger van Dutch Cuisine, een beweging die duurzaam koken met regionale producten wil promoten. Hij hoorde de resultaten met genoegen aan. Kooy is groot voorstander van het gebruik van producten van eigen bodem. “De Nederlandse landbouwgrond heeft veel te bieden. Het grootste deel van die verbouwde groenten wordt geproduceerd voor het buitenland. Ik kocht laatst een zak uien uit Nieuw-Zeeland. De Zeeuwse uienboer uit ons land verkoopt zijn uien weer aan het buitenland. Dan gaat er ergens iets niet goed.”

Toch was zijn verhaal vooral hoopvol. “Er is echt een verschuiving gaande. Vroeger bestond ons bord voor 80 procent uit dierlijk voedsel en twintig procent uit groenten. In steeds meer keukens heerst het besef dat het zo niet langer kan. Mijn hoop is dat we uiteindelijk borden uitserveren met 80 procent groenten en twintig procent vlees of vis.”


Zo min mogelijk

Na de uitreiking van de certificaten door wethouder Jan Goijaarts, werden de deelnemers getrakteerd op heerlijke hapjes, gemaakt door studenten van de horeca-opleiding van het Koning Willem I College. Daar wisselden zij ervaringen uit. De gemene deler? Bewustwording. Jet van Gerwen van De Toren uit Heeswijk-Dinther: “Het is goed om je eens bewust te zijn van wat je allemaal weggooit. Onze medewerkers zien het nu als sport om zo min mogelijk weg te gooien. Dan zijn we op de goede weg, toch?”

 

Over de Horeca Food Waste Challenge

In de Nederlandse horeca verdwijnt elk jaar gemiddeld ruim 51 miljoen kilo voedsel in de afvalbak. Veel voedsel én veel geld dat weggegooid wordt. Bovendien leidt voedselverspilling tot meer CO2 uitstoot met de nodige gevolgen voor het klimaat. Om de aanpak van voedselverspilling in Noordoost-Brabant te stimuleren, werd deze challenge georganiseerd.

IAcht weken lang gingen 17 horecaondernemers samen met hun team aan de slag om minder voedsel te verspillen. In hun uitdaging kregen ze ondersteuning van Waste Watchers, een partij gespecialiseerd in de aanpak van voedselverspilling. Het resultaat van de challenge werd vertaald naar kilo’s, CO₂ en euro’s.

De Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant was een initiatief van RNOB (de samenwerkende gemeenten en waterschappen in Noordoost-Brabant) en Rabobank in samenwerking met het Koning Willem I College. In totaal deden 17 horecabedrijven mee uit de gemeenten Bernheze, Boekel, Boxtel, ’s-Hertogenbosch, Heusden, Land van Cuijk, Maashorst, Meierijstad, Oss, Sint Michielsgestel en Vught.

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Voedselverwerking
  • Data & Tech

Technologische innovatie sleutel tot duurzame transformatie

22 november 2024
  • Ondernemers
  • Landbouw
  • Voedselverwerking
  • Innovatiehub
  • Skills & talent

AgriFoodInnovation zorgt voor baanbrekende vernieuwing

22 november 2024
  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk

De Foodhelden van 2024 zijn bekend!

22 november 2024