- Ondernemers
- Startups
- Netwerk
- Landbouw
- Voedselverwerking

Startups die met een innovatieve technologie de voedselverwerking veiliger, efficiënter en inclusiever willen maken, kunnen vanaf nu meedingen naar de internationale Digital Innovation in Food Processing Award 2025. Inschrijven kan tot 22 mei a.s. De finalisten worden eind juli bekend gemaakt.
Deze prijs is één van de vier Startup Innovation Awards van het World Food Forum en wordt georganiseerd in samenwerking met het Smart Solutions for Agri-food (SS4AF) Innovation Hub, QING Food Automation, Business Factory Food en Cargill. De award ondersteunt de missie van de FAO om het wereldwijde voedselsysteem te verduurzamen en inclusiever te maken. De prijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt.
Uit de aanmeldingen worden twee finalisten gekozen die naar de finale gaan op het flagship event van het World Food Forum op 15 oktober 2025 in Rome. Zij krijgen daarvoor reisondersteuning, een communicatietraining en pitch-bootcamp. De winnaar ontvangt naast een geldprijs en zichtbaarheid via de communicatiekanalen van de FAO en de Verenigde Naties toegang tot een exclusief een startup-acceleratorprogramma.
Met de Digital Innovation in Food Processing Award zetten FAO en Smart Solutions 4 Agri-food Innovation Hub in op innovaties die gericht zijn op de fase na de primaire productie. Denk bijvoorbeeld aan sortering, bewerking, kwaliteitscontrole, conservering en verpakking.
“Innovatie in voedselverwerking is een onderbelicht onderwerp, terwijl het juist een enorme impact heeft op de kwaliteit en waarde van ons voedsel”, aldus Bram de Vrught, managing director van QING Food Automation. “Het potentieel dat we in dit domein kunnen realiseren is gigantisch. Door deze samenwerking kunnen we niet alleen wereldwijd aandacht vragen voor de noodzaak van innovatie in voedselverwerking, maar ook Europa op de kaart zetten als koploper in innovatie — een regio die het voortouw neemt. De eerste editie vorig jaar bezorgde ons wereldwijde zichtbaarheid én waardevolle connecties en netwerken op het gebied van innovatie, technologie en overheid.”
De Digital Innovation in Food Processing Award zet startups in de schijnwerpers die met digitale en data-gedreven oplossingen werk maken van de grote voedselopgaven. “De award biedt jonge startups niet alleen de erkenning die ze verdienen, maar opent ook deuren naar nieuwe kennis, markten en netwerken”, vertelt Simon Maas, voorzitter SS4AF. “De FAO was erg enthousiast over vorig jaar, toen de prijs voor het eerst uitgereikt werd. Dit soort initiatieven helpt om de ontwikkeling en toepassing van slimme technologieën in de voedselketen te versnellen en het agrifood ecoysteem te versterken. Zo zetten we voedselverwerking internationaal op de kaart als essentieel onderdeel van het voedselsysteem.”
Heb jij een baanbrekende innovatie die voedselverwerking efficiënter en duurzamer maakt, de kwaliteit verhoogt, voedselveiligheid verbetert of bijvoorbeeld zorgt voor betere arbeidsomstandigheden? Dan is dit jouw moment om op te vallen en impact te maken. Kijk hier voor alle voorwaarden en inschrijven.
AgriFood Capital verzorgt het voorzitterschap van SS4AF en is mede-initiatiefnemer van de Digital Innovation in Food Processing Award van het World Food Forum.