- Ondernemers
- Startups
- Studenten
- Financiëring
- Regio Deal
![](https://www.agrifoodcapital.nl/cache/25-miljoen-voor-nieuwe-regio-deal-noordoost-braban_16682/25-miljoen-voor-nieuwe-regio-deal-noordoost-braban-0-0-610-350.jpg)
Op 18 en 19 juni vormde Veghel twee dagen lang hét verspillingsvrije centrum van de wereld. Ruim 350 stakeholders uit 33 landen verzamelden zich tijdens de conferentie ‘Towards Halving Food Waste in Europe’ aan de Noordkade in de Noordoost-Brabantse voedselstad. Daar bogen ze zich over de volgende stappen in de aanpak van voedselverspilling. Met als doel: de helft minder voedsel verspillen in 2030.
De internationale conferentie werd georganiseerd door de Stichting Samen tegen Voedselverspilling. Voedselproducenten, retailers, beleidsmakers, wetenschappers en NGO’s die voedselverspilling willen halveren, kwamen samen om kennis te delen en elkaar te inspireren. Het programma bestond uit inspirerende key notes, deelsessies en fieldtrips. Daarmee bood de conferentie een voedingsbodem voor nieuwe samenwerkingen en concepten om de voedselverspillingsaanpak in de hele Europese voedselketen te verankeren.
De conferentie werd geopend door Toine Timmermans, directeur van Samen Tegen Voedselverspilling. “Alle elementen zijn aanwezig om de wereld verspillingsvrij te maken,” vertelde hij. “Fabrikanten, supermarkten, overheden, kennisinstellingen en NGO’s en vele anderen zijn er klaar voor. Want voedselverspilling gaat niet alleen over verlies van voedsel, het gaat ook over klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en landgebruik. We moeten in actie komen en ik hoop dat we daar vandaag allemaal volmondig ‘ja’ tegen zeggen.”
Het Ministerie van LNV is een van de key-stakeholders van Samen Tegen Voedselverspilling. SG Jan-Kees Goet complimenteerde de Stichting voor de initiatieven, resultaten en enthousiasme om het doel van 50% minder voedselverspilling in 2030 te halen. Hij riep de aanwezigen op om de krachten te blijven bundelen in de strijd tegen voedselverspilling want dat is hard nodig. “De manier waarop we sinds de oorlog voedsel produceren heeft veel welvaart gebracht. Maar we betalen nu de prijs voor ons moderne agrifood systeem. Want om ‘nooit meer honger’ te hebben, putten we de aarde uit. In de keten gaat veel voedsel onnodig verloren. De biodiversiteit staat onder druk én het klimaat verandert. Dankzij initiatieven onder aanvoering van Samen tegen Voedselverspilling verspilt de Nederlandse consument geen 48 kg per persoon per jaar meer maar 33 kg. Maar de daling gaat nu minder snel. Het is tijd om een tandje bij te zetten.”
Next Tech Food Factories, de foodtech-samenwerking van AgriFood Capital en Brainport Development. verzorgde een van de deelsessies. Bram de Vrught (QING), Allard Martinet (Marel) Gerbrand van Veldhuizen (vanRijsingenGreen), Simon Maas (AgriFood Capital) en Lisanne van Oosterhoud (Next Tech Food Factories) bespraken de noodzaak van slimme technologieën zoals AI en Food Automation om verspilling in de voedselverwerkende industrie tegen te gaan. Het gaat echter niet alleen om technologie. Impact maken vraagt om de juiste mindset van bedrijven, opleiden van personeel en toegevoegde waarde voor je bedrijf creëren.