Ivar van Dorst krijgt Agrifoodpluim voor biologische strokenteelt
  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk

23 juli 2024

Ivar van Dorst krijgt Agrifoodpluim voor biologische strokenteelt

Vier jaar geleden koos Ivar van Dorst met zijn bedrijf Ekoto heel bewust voor biologische tuin- en akkerbouw. Hij teelt zijn gewassen in stroken, de opbrengst verkoopt hij onder andere in zijn boerderijwinkel. De provincie Noord-Brabant beloont deze jonge innovatieve ondernemer nu met een Agrifoodpluim.

Geen chemie

Biologisch is voor Ivar van Dorst (26) een tweede natuur. "Als ik chemie moet gaan gebruiken," zegt hij vol overtuiging, "dan hoeft het voor mij niet. Dat is een no go." Toen hij dus in 2020 zijn eigen tuin- en akkerbouwbedrijf opzette, koos hij voor een slimme vorm van strokenteelt die "supergoed is tegen ziekte- en plaagverspreiding". En daar komt geen bestrijdingsmiddel of kunstmest aan te pas.

 

Ivar van Dorst krijgt Agrifoodpluim voor biologische strokenteelt

Vijf stroken van zes meter

Ivar heeft zijn percelen grotendeels verdeeld in stukken van vijf stroken van zes meter breed. Graan, peulvrucht, zaadgewas, vruchtgewas en kruiden wisselen elkaar daarbij steeds af. Ziektes en plagen krijgen door deze opzet nauwelijks de kans om zich te verspreiden, want elke strook is een nieuwe buffer. Nog een voordeel van deze vijfstrokenaanpak: "We hoeven geen aanpassingen te doen aan de landbouwmachines en de traditionele manier van rijden.”

 

Nauwelijks bewatering

Een kenmerk van Ekoto is dat het bedrijf heel weinig bewatert. En dat is verrassend als je op de Etten-Leurse zandgrond gevestigd bent. Ivar: "Omdat we uitsluitend organisch telen, is de hoeveelheid organische stoffen ofwel humus ook hoger. Daardoor kan de grond het vocht vasthouden. Eigenlijk bewateren we alleen bij jonge groenten, want dat is een kwetsbaarder gewas." Ivars aanpak kenmerkt zich bovendien door flexibiliteit. Hij is de afgelopen jaren steeds meer vraaggestuurd gaan werken. 

Ga voor het volledige artikel naar de website van Landbouw en Voedsel Brabant.
 

Waardering

De provincie Noord-Brabant waardeert Ivars visie en aanpak en beloont Ekoto met de Agrifoodpluim.  “Het is mooi om te zien hoe de nieuwe generatie, jonge, boeren innovatie en biologische landbouw samen laat gaan”, aldus Marc Oudenhoven, gedeputeerde Agrarische Ontwikkeling. “Het toont ook aan dat de agrarische sector in Brabant wel degelijk toekomst heeft."
 


Foodheld 2023

Dat Ivar een impactvolle voedselveranderaar is die zich inzet voor beter en eerlijker eten en drinken, zag ook de vakjury van Food100. Ivar werd zelfs uitgeroepen tot een van de zes Foodhelden van de Food100 van 2023. Jurylid Sheila Struyck: “De foodhelden onderscheiden zich door bijzondere moed, doorzettingsvermogen en koppigheid. Maar ook met hun overtuiging dat ‘er geen andere keus is’ en hun vermogen om dat met daden en woorden te communiceren. “
 

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Voedselverwerking
  • Data & Tech

Technologische innovatie sleutel tot duurzame transformatie

22 november 2024
  • Ondernemers
  • Landbouw
  • Voedselverwerking
  • Innovatiehub
  • Skills & talent

AgriFoodInnovation zorgt voor baanbrekende vernieuwing

22 november 2024
  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk

De Foodhelden van 2024 zijn bekend!

22 november 2024