- Ondernemers
- Startups
- Voedselverwerking
- Data & Tech
Nauwelijks bewatering
Een kenmerk van Ekoto is dat het bedrijf heel weinig bewatert. En dat is verrassend als je op de Etten-Leurse zandgrond gevestigd bent. Ivar: "Omdat we uitsluitend organisch telen, is de hoeveelheid organische stoffen ofwel humus ook hoger. Daardoor kan de grond het vocht vasthouden. Eigenlijk bewateren we alleen bij jonge groenten, want dat is een kwetsbaarder gewas." Ivars aanpak kenmerkt zich bovendien door flexibiliteit. Hij is de afgelopen jaren steeds meer vraaggestuurd gaan werken.
Ga voor het volledige artikel naar de website van Landbouw en Voedsel Brabant.
Waardering
De provincie Noord-Brabant waardeert Ivars visie en aanpak en beloont Ekoto met de Agrifoodpluim. “Het is mooi om te zien hoe de nieuwe generatie, jonge, boeren innovatie en biologische landbouw samen laat gaan”, aldus Marc Oudenhoven, gedeputeerde Agrarische Ontwikkeling. “Het toont ook aan dat de agrarische sector in Brabant wel degelijk toekomst heeft."
Foodheld 2023
Dat Ivar een impactvolle voedselveranderaar is die zich inzet voor beter en eerlijker eten en drinken, zag ook de vakjury van Food100. Ivar werd zelfs uitgeroepen tot een van de zes Foodhelden van de Food100 van 2023. Jurylid Sheila Struyck: “De foodhelden onderscheiden zich door bijzondere moed, doorzettingsvermogen en koppigheid. Maar ook met hun overtuiging dat ‘er geen andere keus is’ en hun vermogen om dat met daden en woorden te communiceren. “