In zijn honger naar meer kennis over aquaponics volgde Jos een matsterclass in de Amerikaanse staat Wisconsin. “Daar bezocht ik agrarische ondernemers die er al mee werkten. In Milwaukee, de grootste stad in Wisconsin, zag ik hoe de techniek werd gecombineerd met projecten voor dak- en thuislozen. Eenmaal terug in Nederland, ben ik een bedrijfsplan gaan schrijven om hier professioneel mee aan de slag te gaan, wat leidde tot de oprichting van Blue Acres. Vervolgens ben ik in een bestaande kas in Vortum Mullem, vlak bij Boxmeer, een prototype gaan bouwen. In mijn zoektocht naar medestanders kwam ik via Ondernemerslift+ in contact met AgriFood Capital.”
Techniek én mensen groeien samen
Naast de kas in Vortum Mullem nam Blue Acres samen met een zorginstelling in Eindhoven het initiatief voor Stadsboerderij Eindhoven. “We passen daar aquaponics toe op de vijfde verdieping van één van de oude Philips gebouwen. Met een team van twaalf mensen met een vorm van autisme die via mijn andere bedrijf Duurzame Kost aan de slag zijn, kweken we daar 12.000 kilo sla per jaar, bestemd voor cateraars en restaurants in de regio. Een mooier bewijs dat het werkelijk op iedere locatie mogelijk is om duurzaam voedsel te produceren, is er niet. Behalve dat ik de voedselproductie zie groeien, zie ik de mensen groeien. Zij zijn van de bank af gekomen, waarop zij vaak door tegenslagen waren beland. Via Duurzame Kost doen ze bij Stadsboerderij Eindhoven mee in de maatschappij en krijgen ze alle mogelijkheden om praktijkervaring op te doen; van tuinbouw en viskweek tot techniek, verkoop en administratie.”