- Startups
- Netwerk
- Voedselverwerking
- Voedselverspilling
- Skills & talent
De weg vrijmaken voor jong talent
Robert Jan: “De wereld van voedsel is flinke stappen aan het maken. Dat vind ik fantastisch om te zien, en is ook mijn persoonlijke drijfveer om mee te werken aan JUMP. Maar er zijn nog meer stappen te zetten, vooral wanneer we slim samenwerken. Zo zie ik in mijn eigen generatie bijvoorbeeld dat het besef om beter met ons voedsel om te gaan, er wel is, maar dat het toch lastig blijkt om gedrag nog echt aan te passen. De jongere mensen met die fantastische ideeën; zij zijn de toekomst. En wat wij kunnen doen, is hen met onze eigen ervaringen en levenslessen helpen om hun ideeën te realiseren.”
“AgriFood Capital ondersteunt ondernemers, organisaties en programma’s die in kleine of grote stappen vooruit willen in de wereld van voedsel. JUMP hoort daar ook bij”, licht Monique toe. “Daarnaast zijn Rabobank, Sligro, HAS Hogeschool en stichting Goeie Grutten betrokken. Deze partners hebben een groot netwerk en veel kennis en ervaring op allerlei vlakken, waardoor ze natuurlijk van grote waarde zijn voor ons als organisatie, maar vooral voor de JUMPers. Die krijgen ineens een gigantisch netwerk tot hun beschikking.”
Een stap dichter bij de realisatie van je droom
Monique: “We brengen de JUMPers een stap dichter bij de realisatie van hun droom. Wij ondersteunen ze met coaching en mentoring en organiseren verschillende JUMP-dagen. Ook moeten ze zelf aan de slag. Zo krijgen ze hun eigen droom en uitdagingen steeds scherper. Het doel is om van een idee tot concrete acties te komen, door het opstellen van een interventieplan.”
De ideeën van de komende JUMPers kunnen variëren van eiwittransitie tot het hergebruiken van reststromen. En van het produceren van eerlijk vlees, tot het verduurzamen van de tuinderij. Zolang het idee maar bijdraagt aan een beter en duurzamer voedselsysteem.
Je eigen topmentor kiezen
“We hebben gemerkt dat jonge mensen het vaak lastig vinden om hulp te vragen aan anderen. Wij leren ze dat”, vertelt Robert Jan. “Ze hoeven het niet alleen te doen. Ze worden geholpen door de coaches, onze partners en ook de andere peers in het traject. Ook ‘oude rotten’ in het vak helpen graag. De JUMPers mogen dan ook zelf hun keuze aangeven voor een mentor. We geven geen garanties, maar door het netwerk van ons en alle partners zijn deze mensen uit de branche vaak maar one handshake weg. Wij faciliteren dat contact.”
Monique vult aan: “In de praktijk blijken deze ervaren professionals graag te helpen, mits het idee aansluit bij hun interesses en ervaring, natuurlijk. Zij leren zelf ook van deze jongere garde. Ivo van Dijk, een van onze vorige JUMPers, heeft bijvoorbeeld nog steeds contact met zijn mentor Henk Jan Beltman, de drijvende kracht achter Tony's Chocolonely.”
(Tekst gaat door onder de afbeelding)