Kennis vierde productiefactor voedselproductie
  • Ondernemers
  • Landbouw
  • Voedselverwerking
  • Voedselverspilling

19 september 2024

Kennis vierde productiefactor voedselproductie

De wereldwijde vraag naar voedsel gaat komend decennium verder toenemen. Dit is het gevolg van een stijging in bevolkingsgroei in met name Azië en Afrika, maar ook doordat het besteedbaar inkomen in laag en midden inkomen landen stijgt. Wat betekent dat voor ons voedselsysteem? De OECD en FAO vragen in Agricultural Outlook 2024-2033 aandacht voor voedselverliezen bij productie en door verspilling, invloeden op het milieu en ontwikkelingen in de voedselproductie in de verschillende regio’s in de wereld.  

Eerste levensbehoeften

Leo den Hartog, voorzitter van Raad van Commissarissen van AgriFood Capital, was door de OECD en de FAO gevraagd om in hun gezamenlijke webinar te reflecteren op de Agricultural Outlook. Internationaal wordt sterk naar Nederland gekeken voor nieuwe ontwikkelingen in de hele AgriFood sector. 

“Voedsel en water zijn de eerste levensbehoeften”, vertelt Leo den Hartog. “Het is een plicht om ervoor te zorgen dat de 800 miljoen mensen die niet genoeg te eten hebben, gezond en betaalbaar voedsel kunnen veroorloven en dat we honger uitbannen. Met elkaar produceren we voldoende voor iedereen. Maar geopolitieke ontwikkelingen als oorlogen en handelsbarrières, klimaatverandering en ziekten als de Afrikaanse varkenspest en vogelgriep kunnen de voedselvoorziening verstoren. Tijdens de coronapandemie zagen we ook hoe kwetsbaar ons voedselsysteem is. Daar moeten we echt mee aan de slag.”
 

Kennis vierde productiefactor voedselproductie

Innovatie en duurzaamheid leidend 

De stijgende vraag naar voedsel roept volgens Leo den Hartog twee vragen op: “hebben we de middelen om voldoende voedsel te produceren en hoe houden we de bijkomende emissies in de hand? Wanneer we naar de historie kijken, kunnen we concluderen dat voor de komende decennia Innovatie en Duurzaam Produceren leidende principes moeten zijn in de mondiale AgriFood sectoren.”

In de landbouw en voedselverwerking van de toekomst is een belangrijke rol weggelegd voor kennisontwikkeling en -deling. Leo stelt dat naast arbeid, kapitaal en land, kennis de vierde productiefactor is. “Om voedsel slimmer, efficiënter en duurzamer te kunnen produceren, is kennisuitwisseling tussen landen en regio’s cruciaal. Voedselsystemen houden immers niet op bij de grenzen."

Produceren binnen de grenzen van de aarde

Ook circulariteit is een belangrijk thema binnen de landbouw en voedselverwerking wereldwijd. “De focus moet komen te liggen op het terugdringen van voedselverspilling, overconsumptie en het terugdringen van de yield gap” vervolgt Leo. “Wereldwijd gaat 31% van voedsel verloren bij oogst, opslag, verwerking en verspilling.” 

De yield gap is het gat tussen wat planten en dieren genetisch kunnen en wereldwijd in de praktijk laten zien. Er is een grote variatie in plantaardige en dierlijke productie tussen landen, regio’s en bedrijven. Kennis delen over een efficiënte productie met oog voor economische, ecologische en sociale aspecten is een must om voedsel voor iedereen beschikbaar en betaalbaar te houden. 1 % stijging in prijs van voedsel wereldwijd heeft als gevolg dat 10 miljoen mensen meer in armoede belanden.

In Nederland neemt de Stichting Samen tegen Voedselverspilling het voortouw in de aanpak van voedselverspilling. Niet alleen nationaal maar ook internationaal maakt de stichting inmiddels furore. Leo: “Als we met elkaar voedselverlies- en verspilling kunnen halveren, zouden we bovendien in 2030 wereldwijd de landbouw gerelateerde uitstoot van broeikasgassen met 4% kunnen verminderen. Ook zullen er dan 153 miljoen minder mensen kampen met ondervoeding.”

Innovatie in Brabant

Efficiënter produceren, circulariteit en aanpak van voedselverspilling zijn belangrijke innovatiethema’s van de Nederlandse voedselsector. Ook in Brabant waar AgriFood Capital samen met andere regionale ontwikkelorganisaties werk maakt van het voedselsysteem van de toekomst. Kennis vermeerdering en kennisdeling staan hierbij centraal. Niet alleen bij universiteiten, instituten en researchafdelingen van bedrijven vindt onderzoek plaats, maar ook in de praktijk. Een mooi voorbeeld hiervan is AgroProeftuin de Peel.

In het voedselsysteem van de toekomst is ook een cruciale rol weggelegd voor slimme technologieën als robots, data en AI. Vanuit Noordoost-Brabant zetten ondernemers, kennisinstellingen en overheden in AgriFood Capital in op nieuwe samenwerkingen, netwerken van testlocaties en subsidiemogelijkheden om innovaties op dit terrein te versnellen. Leo: “In Next Tech Food Factories bijvoorbeeld werkt AgriFood Capital samen met Brainport Development aan de toepassing van AI, robots en slimme sensoren in de voedselverwerkende industrie. En binnen AgriFoodInnovation ontwikkelen we innovatieve manieren van gewassen telen en bedenken we slimme varkensketens.”

De conclusie? “Kennis ontwikkelen en delen zijn cruciaal voor een innovatieve en duurzame manier van voedsel produceren. Nederland kan hierin een gidsrol vervullen”, sluit Leo den Hartog af.
 


In de OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) werken beleidsmakers, burgers en andere stakeholders – waaronder uit Nederland - aan het verbeteren van het economische en sociale welzijn wereldwijd. De FAO (Food and Agricultural Organization of the United Nations) met 195 landen als lid, werkt aan voedselzekerheid met gezond, smakelijk, veilig en betaalbaar voedsel voor iedereen.
 

 

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Landbouw

Ministers Wiersma en Keijzer bezoeken NOVEX-gebied De Peel

12 december 2024
  • Ondernemers
  • Startups
  • Studenten
  • Netwerk
  • Skills & talent

Kom naar de HAS Food Experience 2025

11 december 2024
  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk
  • Landbouw
  • Voedselverwerking
  • Skills & talent
  • Regio Deal

Regio deal geeft krachtige impuls aan innovatie in agrifood

10 december 2024