Onlangs organiseerde de provincie Noord-Brabant een Bean Deal Diner in het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch voor de Brabantse Bean Deal-partners. Zij wisselden kennis en ervaringen uit over ieders invulling van de Bean Deal sinds de ondertekening in juli 2022.
Eén van de deelnemers aan het diner was lupineteler Henk Kerkers uit Deurne. Henk is namens telersvereniging LuPeel betrokken bij de Bean Deal en bij onderzoek naar de teelt van lupine op de proeflocatie van AgroProeftuin de Peel. “Ik vond het een waardevolle avond, omdat onder andere boeren, producenten, onderwijs en overheid bij elkaar aan tafel zaten om over hetzelfde onderwerp te praten”, aldus Henk. “Hierdoor ontstaat wederzijds begrip en dat helpt bij het maken van nieuwe plannen.”
AgroProeftuin de Peel
“Vanuit AgriFood Capital geven we op verschillende manieren invulling aan de Bean Deal. op verschillende manieren betrokken bij de uitvoering van de Bean Deal”, aldus Roel Schutten, directeur van AgriFood Capital. “Zo wordt op de proeflocatie van AgroProeftuin de Peel onderzoek gedaan naar teeltmethodes van (nieuwe) eiwitrijke gewassen waaronder lupine en veldbonen. Om samenwerking in de keten te stimuleren, organiseerden we vorig jaar nog een ‘Eiwitbooster’. Ruim 100 telers van eiwitrijke gewassen, verwerkers en afnemers gingen met elkaar in gesprek om vraag en aanbod van eiwitrijke gewassen in de keten beter op elkaar af te stemmen. Daarin trekken we ook samen op met Regio FoodValley en Greenport Venlo in FoodNL.”