- Ondernemers
- Startups
- Voedselverwerking
- Data & Tech
Onderzoeker Duncan Ralston wist met precisie zaaien met een afstand van 50 cm meer opbrengst per plant te realiseren. En Marc Kroonen van de Proefbedrijf WUR Open teelten Vredepeel besprak verschillende mechanische onkruidbestrijdingsmethoden.
Afzetmogelijkheden
Food innovator Friek van Helden benadrukte het belang van de eiwittransitie en de kansen van peulvruchten in duurzame voedselsystemen. Vraag en aanbod moeten beter in balans komen. Ze pleitte daarom voor samenwerking met (meer) grotere partijen om zowel afzet als consumptie een impuls te geven.
Ageeth van der Lee van Feed Design Lab ziet vooral mogelijkheden voor veldbonen in de veevoederindustrie. Maar deze toepassing is nog onvoldoende bekend. Daar moet verandering in komen want “onbekend maakt onbemind.”
Voor 2024 willen telersgroepen de gezamenlijke teeltuitdagingen verkennen, vooral op gebied van onkruidbeheersing, rotatieteelten en vanggewassen. Lees meer hierover op de website van AgroProeftuin de Peel.