Positieve ontwikkelingen
Diverse projecten laten zien dat de eerste stappen naar een emissievrije landbouw in Noordoost-Brabant zijn gezet. Ontstaan door de samenwerking tussen de voedselsector, overheden, burgers en maatschappelijke organisaties. Marnix: “Je proeft de bereidheid om samen de schouders onder deze opgave te zetten. Dat is hoopvol. Je moet letterlijk met elkaar de shit durven oppakken en aan de gang durven blijven met maatschappelijke vragen die moeilijk zijn. Dat vergt persoonlijke inzet en moed. Persoonlijk vind ik dat juist uitdagend. Leerzaam is het ook.”
Ter illustratie van de eerste stappen naar een emissievrije landbouw noemt Marnix Proeflocatie Agro As de Peel, onderdeel van de regionale proeftuin. Een gebied (zo’n 5 hectare) waar agrarische ondernemers samen met kennisinstellingen en overheden hun innovaties kunnen uittesten op het gebied van emissieloze veehouderij, alternatieve eiwitproductie en biobased productie en -verwerking. Daarnaast is er de ontwikkeling van het emissievrije stalconcept ‘het Familievarken’. In deze innovatieve, hightech stal staat het welzijn van de dieren centraal. Varkens lopen in deze ‘familiestal’ los en kunnen in de grond wroeten. Ook is er directe scheiding van uitwerpselen en directe verwerking. In Boekel komt een eerste locatie.
“In deze hele complexe omgeving doe je het nooit goed voor iedereen. Toch moet je stappen blijven zetten om te zorgen dat de landbouw kan blijven functioneren en tegelijkertijd de verandering kan inzetten naar een meer duurzame landbouw. In partnership met de provincie moet de kopgroep nog meer aansturen op concrete acties en afspraken om dit voor elkaar te krijgen. Slagkracht is wat we nodig hebben om ook landelijk echt AgriFood Capital te zijn, de regio die vooroploopt met antwoorden.”