Plezier in gezond eten
Hij betrok GGD Hart voor Brabant bij zijn plannen voor voedingseducatie onder schooltijd. Ook benaderde hij enkele schoolbesturen. Martien Bos: “Voeding is het medicijn van de toekomst. Als je goed eet, is dat positief voor je gezondheid. Als je dat kinderen meegeeft, hebben zij de bagage om de rest van hun leven zélf te kiezen hoe ze met voeding omgaan.”
Samen met een grote groep vrijwilligers verzorgt Martien sinds schooljaar 2015/2016 het lesprogramma in het Smaakcentrum. In deze lessen leren kinderen bijvoorbeeld etiketten lezen en de betekenis van e-nummers. Ook oefenen zij in het bereiden van gezond eten. “Ze proeven het plezier van samen gezond eten klaarmaken én opeten. Ik zie altijd alleen maar blije gezichten. Maar mijn missie is pas echt geslaagd als de overheid voedingseducatie integreert in het lesprogramma. Niet door de leraar ermee te belasten – die heeft het al druk genoeg – maar door het vak voeding te laten geven door mensen met een lesbevoegdheid en een specialisatie voeding. Overigens zónder dat het de scholen een cent kost. Geld mag niet het struikelblok zijn voor kinderen om hieraan mee te doen.”
Van lokaal naar regionaal
In de regio Cuijk en omgeving volgen inmiddels meer dan duizend basisschoolleerlingen jaarlijks onder schooltijd het programma, dat zo’n tachtig vrijwilligers verzorgen. De derde locatie zit eraan te komen, namelijk in Veghel. Martien Bos: “Het is klein begonnen, maar het wordt steeds groter. Met dank aan alle partijen die dit mogelijk te maken. Zo werken we samen met regionale boeren om hun streekproducten in de lessen te gebruiken. De Jumbo in Cuijk en Boxmeer leveren alle basis ingrediënten. Om het van lokaal naar regionaal niveau te krijgen, legde ik contact met AgriFood Capital. Zij denken ook mee over een financieringsmodel. Via Keukenbazen, AgriFood Capital’s kookwedstrijd voor kinderen, kende ik hen al.”