- Ondernemers
- Netwerk
- Voedselverwerking
- Data & Tech

Zo’n 50 deelnemers, uitgenodigd door de burgemeesters uit Noordoost-Brabant en het bestuur van AgriFood Capital, namen op 25 november jl. deel aan het eerste netwerkontbijt van AgriFood Capital. Dit leverde een uniek gezelschap op
van boer tot burgemeester. Samen zaten ze aan een lange tafel waarop de gerechten al rollend tevoorschijn kwamen.
Er kwamen bijzondere gerechten voorbij, gemaakt van onder andere ingrediënten uit reststromen van de Verspillingsfabriek waar het netwerkontbijt plaatsvond. Maar ook thema’s als eiwittransitie, sociale ongelijkheid en korte ketens kwamen letterlijk op het bord voorbij. Deze unieke ervaring werd mogelijk gemaakt door een samenwerking van Food Inspiration met de jonge Bossche chefskoks van De Spijsbereiders.
‘Wat ligt er morgen op ons bord?’ was het thema van deze ochtend. Kees van Rooij, bestuurslid van AgriFood Capital: “Agrifood is een belangrijke economische sector voor Noordoost-Brabant. Eén op de zes mensen in de regio is werkzaam in de keten van boer tot bord. En als ons voedsel verandert, bijvoorbeeld door technologie of de klimaatopgaven, dat betekent dat wat voor onze regio. Wat ligt er morgen op ons bord gaat dus ook over onszelf. Wat kunnen wij vandaag doen om niet alleen de voedselmakers van gisteren en vandaag, maar ook van morgen te zijn. Dat vraagt om ondernemerschap, om innovatie. Die beweging ondersteunen we vanuit AgriFood Capital.”
“Hier kwam ik met plezier vroeg voor uit m’n bed. Spectaculair en smaakvol ontbijt, maar vooral stof tot nadenken over de duurzame toekomst van ons voedsel en de sector die dat voor ons verzorgt. In fijn gezelschap van twee Bernhezer ondernemers: Verkuijlen Groente & Fruit en Graanpletterij De Halm.” Marieke Moorman, burgemeester van de gemeente Bernheze
Hans Steenbergen, directeur van Food Inspiration, benadrukte de snelheid waarmee de wijze waarop we voedsel produceren en consumeren aan het veranderen is. Hij volgt vanuit Food Inspiration wereldwijd de trends op het gebied van eten, drinken en gastvrijheid.
“Klimaatneutraal produceren wordt de norm,” aldus Hans Steenbergen. “Maar dat vergt ook stevige investeringen waardoor met name de kleine zelfstandige ondernemers het moeilijk gaan krijgen. Tegelijkertijd is er ruimte voor nieuwe, innovatieve concepten die bijvoorbeeld echt werk maken van duurzaamheid.”
“Het was een inspirerende ochtend waar we het met ondernemers en onderwijs over trends in de Food hebben gehad. En dat in het midden van onze Agrifood-regio. Zeker voor herhaling vatbaar!” Ralph Geers, wethouder van de gemeente ‘s-Hertogenbosch
Floris Alkemade, voormalig Rijksbouwmeester, sprak over de toekomst van agrifood vanuit de perspectieven van ruimte, tijd en leiderschap. “Naar Nederland wordt vaak gekeken vanuit de G4, namelijk Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam”, zegt hij. “Maar voor het herorganiseren van de voedselketen is het juist nodig om dit regionaal te spelen.”
Floris ziet daarin een belangrijke rol en grote potentie voor de regio Noordoost-Brabant. “Veranderen betekent niet verminderen”, vindt Floris als hij het over de situatie in de agrarische sector heeft. Hij constateert dat de boerencultuur in één generatie wordt uitgedund en roept op om de hele keten beter te doorgronden. Burgers, boeren en burgemeesters. Floris: “Noordoost-Brabant gaat over productiekracht. Juist uit deze productiekracht moet de verandering komen.”
“Een ochtend die voelde als een avond. Inspirerende presentaties en gezelschap tijdens een smakelijke Bourgondische maaltijd.” Ben Brands, wethouder van de gemeente Boekel