Samenwerken in voedingseducatie
Kees van Rooij, voorzitter van Stichting Keukenkanjers en van FoodNL, is blij met de gezette stappen. “Het belang van voedingseducatie lijkt me overduidelijk. Samen voor een gezonde generatie. Ik ben er trots op dat we elkaar in onze regio hebben gevonden en hoop dat dit de opmaat is voor verdere samenwerking.”
Het bestuur van Stichting Keukenkanjers bestaat verder uit Jan Klerken (Ambassador Scelta Mushrooms en founding father van Stichting Kids University for Cooking), Corné van Asten (directeur zorggroep Syntein en voorzitter Stichting Smaakcentrum) en Aernout van der Does (Directeur Banking for Food, Rabobank).
Bundeling van kennis en ervaring
Het programma van Keukenkanjers is niet helemaal nieuw. De drijvende krachten zijn partijen die al langer actief zijn op het gebied van voedingseducatie, namelijk Stichting Kids University for Cooking (Venlo), Stichting Smaakcentrum (Cuijk) en Smaaklessen van de Wageningen University & Research (WUR). Zij brengen hun programma’s en expertise samen en ontwikkelen een format dat niet alleen voorziet in een inhoudelijk lesprogramma, maar dat ook gericht is op een goede organisatie en praktische uitvoering.
Een uitgebreid handboek en toolkit moeten het mogelijk gaan maken om in iedere willekeurige Nederlandse gemeente op een wetenschappelijk onderbouwde manier les te geven over gezonde voeding. Naast deze uitvoerende partijen werkt en denkt een grote groep organisaties op het gebied van voeding en gezondheid mee aan de ontwikkeling van Keukenkanjers.
Betrokkenheid vanuit Noordoost-Brabant
Keukenkanjers is mede ontstaan vanuit Keukenbazen waar AgriFood Capital samen met RNOB de initiatiefnemer en organisator van was. De samenwerking In Keukenkanjers tussen de overheden, bedrijven, kennisinstellingen en andere partijen komt voort de samenwerking tussen de drie voedselregio’s in FoodNL.