Raadsleden maken kennis met verschilmakers in agrifood
  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

18 maart 2024

Raadsleden maken kennis met verschilmakers in agrifood

Kweekvlees, natuurinclusief boeren, biologisch graan pletten, telen van grondstoffen voor bouwmaterialen, bodemonderwijs, telen van gewassen in een zonnepark, robots die zaaien en schoffelen en opleiden van de chef koks van de toekomst. Raadsleden uit Noordoost-Brabant maakten de afgelopen maanden in hun eigen gemeente kennis met innovaties in agrifood én de mensen erachter. Dat gebeurde op uitnodiging van AgriFood Capital.

Via ‘AgriFood Capital in Bedrijf’ kregen raadsleden een praktische manier inkijk in de wereld en opgaven van agrifood in Noordoost-Brabant en de rol die AgriFood Capital daarin vervult. 

“De keten van boer tot bord vervult een belangrijke rol in Noordoost-Brabant, zowel vanuit maatschappelijk als economisch oogpunt”, aldus Roel Schutten, directeur AgriFood Capital. “Juist door vraagstukken als gemeenten en waterschappen in de regio gezamenlijk op te pakken, is er veel meer mogelijk op het gebied van innovatie en ondernemersbegeleiding dan wanneer iedere gemeente dit zelf doet. Dat komt omdat we op deze manier alle relevante netwerken, kennis en financiële middelen in de regio slim bij elkaar kunnen brengen.” 

Raadsleden maken kennis met verschilmakers in agrifood

Met elkaar in gesprek


Bij elk bedrijfsbezoek werd de aftrap verzorgt door de eigen wethouder die de rol en positie van agrifood in de gemeente inzichtelijk maakte.  Daarna gingen de raadsleden, vaak na een rondleiding, in gesprek met de betreffende ondernemers, docenten en studenten over hun ambities, aanpak en de samenwerking met AgriFood Capital. Daarbij kwamen ook knelpunten en suggesties aan bod waar de gemeente de ondernemer mogelijk bij kan helpen.

 

“Het was goed om van henzelf te horen dat we deze verschilmakers in agrifood die onze regio rijk is, echt verder hebben kunnen brengen", aldus Roel. "En die ervaringen deelden zij vol passie met de raadsleden die vaak verrast waren over de innovaties en het ondernemerschap in hun achtertuin.“
 

Dit zijn de verschilmakers … 

"Uit cellen van runderen wordt gecultiveerd vlees geproduceerd. In 4-6 weken tijd kan uit 0,5 gram cellen 10.000 kg ‘kweekvlees’ worden gemaakt.”
Leon Moonen, eigenaar van Crole Natuurrund (gemeente Meierijstad)

“Met actuele lesthema’s en verbindingen met bedrijven en andere organisaties in de omgeving staat Yuverta midden in de maatschappij.”
Harald Odinga, regiodirecteur Noordoost-Brabant en Noord-Limburg van Yuverta mbo (gemeente Boxtel)

“We zijn de enige producent van biologische ontbijtgranen waar alles - van pellen, pletten tot bakken en verpakken -  in huis gebeurt. Ook zijn we de enige havermoutfabriek in Nederland.”
Rob van de Berg, eigenaar van Meesters van de Halm (gemeente Bernheze)

“Koning Willem I College is het ‘vlaggenschip’ van de horeca-opleidingen gebaseerd op Dutch Cuisine. Dit is de beweging van topchefs en andere food professionals die de Nederlandse eetcultuur op de kaart willen zetten.” 
Twan Musters, interim directeur Horeca (gemeente ’s-Hertogenbosch)

“Onze biologische en natuurinclusieve manier van ondernemen heeft ervoor gezorgd dat de uitstoot van ammoniak en stikstof van ons melkveebedrijf met de helft is gereduceerd.”
Manon van Balkom, eigenaar van biologisch melkveebedrijf De Kerkhoeve (gemeente Vught)

“De toepassing van landbouwrobots is een van de manieren om onkruid te bestrijden zonder gewasbeschermingsmiddelen of menskracht.”
Bern Derks, eigenaar van Derks Gewasbescherming (gemeente Maashorst)

“In mijn bedrijf staat het welzijn van de dieren voorop. Ik teel veldbonen voor het voer van mijn koeien en wek groene energie op via zonnepanelen op het dak van de stal” 
Tijs de Gouw, eigenaar van TJJ de Gouw (gemeente Heusden)

"We willen aantonen dat telen van gewassen onder mobiele zonnepanelen de kwaliteit van de bodem niet aantast en dat het een goed verdienmodel voor de boer biedt. De opbrengsten van het land zijn tot nu toe boven verwachting.”
Patrick Bekkers, mede-eigenaar van Duurzaamheidspark Oss (gemeente Oss)

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk

AgriFood Capital Trendtable lunch 2024: toekomstbestendig bestuur

21 november 2024
  • Startups
  • Netwerk
  • Skills & talent

JUMP 2024-2025 trapt af met inspirerende Food Bootcamp

08 november 2024
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Landbouw
  • Voedselverwerking
  • Voedselverspilling
  • Regio Deal

Vier jaar Regio Deal - De Kracht van Samen in de Regio

07 november 2024