Resultaat regeneratieve landbouw al na één jaar zichtbaar
  • Ondernemers
  • Landbouw
  • Innovatiehub
  • Skills & talent

20 september 2024

Resultaat regeneratieve landbouw al na één jaar zichtbaar

Een jaar geleden startten vier telers in Noordoost-Brabant op een paar percelen met het toepassen regeneratieve landbouwtechnieken. Om het te proberen. Inmiddels zijn ze een jaar verder en nu al zijn de resultaten zichtbaar. AgroProeftuin de Peel, het landbouwinnovatieconsortium van AgriFood Capital, is bij dit bemoedigende experiment betrokken.

Duurzaam bodembeheer

Akkerbouwer Eric van Gorp uit Rijkevoort (voorzitter), akkerbouwer Jos van Kempen uit Vierlingsbeek, melkveehouder Joris Ingenbleek uit Haps en akkerbouwer Peter Stevens uit Vortum-Mullem, hebben zich verenigd in Vereniging Duurzaam Bodembeheer Land van Cuijk en Maasduinen. Binnen deze vereniging ontwikkelen en implementeren de vier agrariërs duurzame landbouw praktijken. Eric is enthousiast: “Al na één teeltjaar zien we resultaat van de toegepaste regeneratieve landbouwtechnieken op alle percelen.”  

 

Resultaat regeneratieve landbouw al na één jaar zichtbaar

Werken aan herstel

Regeneratieve landbouw is duurzame landbouwmethode die gericht is op het herstellen en verbeteren van de bodemvruchtbaarheid, waterkwaliteit, ecosystemen en biodiversiteit. In Noordoost-Brabant wordt in samenwerking met AgroProeftuin de Peel al langere tijd op meerdere plekken geëxperimenteerd met regeneratieve landbouw.

Sinds twee jaar stelt ook het rijk water en bodem leidend bij alle beslissingen over de inrichting van ons land. Want door het intensieve grondgebruik en klimaatverandering lopen we tegen de grenzen aan van de bodem aan land. Voldoende en schoon water en een gezonde bodem zijn van groot belang voor iedereen.  

 

Op de foto: betrokkenen bespreken de resultaten van de proef van de Vereniging Duurzaam Bodembeheer Land van Cuijk en Maasduinen bij het bedrijf van Jos van Kempen in Vierlingsbeek.

Veelbelovende resultaten

Vorige maand maakten de telers bij Jos Derks in Vierlingsbeek de balans op van hun experimenten. Met enkele relatief simpele systeemmaatregelen kon de weerbaarheid van de bodem worden verbeterd terwijl de gewasopbrengsten van aardappelen en bieten op niveau zijn gebleven. De grootste stappen waren gezet op het meest schrale perceel. Zo is de hoeveelheid stabiele organische stof verhoogd van 1,3 naar 1,7% en laten proefrooiingen een duidelijk hogere bietenopbrengst zien.  Ook is het blad van het aardappel- en bietengewas is groener en steviger dan op de gangbare percelen én is er minder onkruid.

Volgens bodemdeskundige Martijn van Vijfeijken die de telers begeleidt, functioneren de bodemprocessen beter en is er meer interactie tussen bodem en plant. “Dat resulteert in een betere beschikbaarheid van essentiële mineralen voor de plant.”
 

Volgend jaar verder

Eric: “We hebben voldoende vertrouwen in de toegepaste, regeneratieve technieken gekregen om te besluiten deze het komende jaar weer in te zetten. We gaan ze volgende jaar breder toepassen en zetten de volgende stap met het gebruik van gevitaliseerde rundveedrijfmest.’

Meer weten over deze proef? Kijk op de website van AgroProeftuin de Peel

 

AgroProeftuin de Peel is dé broedplaats voor vernieuwing en verduurzaming van de agrarische sector in heel Noordoost-Brabant. Agrarisch ondernemers, onderzoekers en andere vernieuwers in de voedselketen jagen innovatie aan door te experimenteren en te leren in de praktijk. De partners zijn AgriFood Capital, RNOB, de provincie Noord-Brabant, ZLTO, HAS Green Academy en Wageningen University & Research. De proeftuin wordt mede gefinancierd door Regio Deal Noordoost Brabant en het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland Zuidoostelijke Zandgronden. 

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Voedselverwerking
  • Innovatiehub
  • Data & Tech

Next Tech Food Factories start netwerk van testlocaties

20 september 2024
  • Ondernemers
  • Landbouw
  • Voedselverwerking
  • Voedselverspilling

Kennis vierde productiefactor voedselproductie

19 september 2024
  • Ondernemers
  • Skills & talent
  • Regio Deal

Bedrijven en scholen starten uniek voedseleducatieprogramma

12 september 2024