Smaakmakers stelen de show bij de Food Inspiration Days
  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk
  • Voedselverwerking

18 oktober 2024

Smaakmakers stelen de show bij de Food Inspiration Days

Negen ‘smaakmakers’ presenteerden hun ambities en producten vanuit het gezamenlijke Atelier van AgriFood Capital en de gemeente Meierijstad tijdens de Food Inspiration Days 2024. In een indrukwekkende foodprocessor lieten zij hun creaties zien, op zoek naar verbinding met andere voedselveranderaars. En die vonden ze ook. Dat gold ook voor de Noordoost-Brabantse verschilmakers die op de grote podia stonden. “Voedsel verbindt”.

Trends en transities


Zo’n 1400 foodprofessionals konden tijdens de tweedaagse Food Inspiration Days proeven van de nieuwste trends en transities in de voedselsector. Maaike de Reuver, hoofredacteur Food Inspiration, noemde er zes:

  • Eiwittransitie: van dier naar plant
    We eten meer plantaardig maar 70%% van de Nederlanders wil vlees niet opgeven. Dé trend is ‘hybride’.  Hybride producten zijn dierlijke producten waarvan een deel is vervangen door plantaardige eiwitten. 
  • Energie & Transport: van fossiel naar elektrisch
    In 2050 wil Nederland klimaatneutraal zijn. Voedselbedrijven dragen daaraan bij door hun wagenpark te elektrificeren.
  • No Waste: van lineair naar circulair
    1/3e van al het eten dat we wereldwijd produceren wordt weggegooid. Om voedselverspilling tegen te gaan, moeten we circulair denken in plaats van circulair. Reststromen upcyclen, in plaats van weggooien. 
  • Arbeidsmarkt: van uniform naar pluriform 
    Vroeger had iedereen een duidelijke rol (uniform, overall), nu lopen privé en werk veel meer door elkaar heen. In een pluriforme arbeidsmarkt draait het om talent en de mogelijkheden van alle mensen. 
  • Duurzame sourcing: van extractie naar regeneratie
    We schakelen over van extractie, het onttrekken van grondstoffen uit de aarde, naar regeneratie, het teruggeven van grondstoffen aan moeder aarde.
  • Van human intelligence naar artificial intelligence 
    In de komende jaren gaan we op zoek naar een goede balans tussen human intelligence en artificial intelligence. Veel bedrijven in food maken al gebruik van AI.

 

Smaakmakers stelen de show bij de Food Inspiration Days

Verschilmakerslunch met Jemuel Lampe

Op uitnodiging van AgriFood Capital schoven diverse voedselveranderaars, afkomstig uit de keten van boer tot bord,  kennisinstellingen en andere organisaties aan tafel bij key note spreker Jemuel Lampe van Zuivere Koffie. Deze ex-gedetineerde is een zeer succesvolle koffiebranderij in de gevangenis gestart. “Ik ben een jongen met een verleden en wil mensen een kans geven, zoals ook ik ooit een tweede, nou ja, eigenlijk zesde kans kreeg”, vertelt deze sympathieke ondernemer. “Koffie verbindt, koffie biedt een bakje troost.” 

Jemuel heeft inmiddels 148 mensen in dienst. “And still counting. Intrinsieke motivatie is een voorwaarde voor succes." De maatschappelijke impact van zijn bedrijf is enorm. Bijna de helft van de mensen die heeft vastgezeten, komt weer in aanraking met justitie of belandt opnieuw in de gevangenis. Bij Zuivere Koffie is dat slechts 3% (!). 

Die maatschappelijke waarde gaat niet alleen over een nieuwe kans op een fijn leven. “Weet je hoeveel een gedetineerde kost?” vraagt Jemuel aan zijn tafelgenoten. “Zon 300-400 euro per dag. De samenleving heeft dus profijt van ons bedrijf, ook omdat er geen uitkeringen nodig zijn.” Zuivere Koffie heeft dus een bijzonder businessmodel. 

We kijken terug op twee waardevolle dagen waarin voedselmakers mede door nieuwe connecties nieuwe stappen hebben gezet op weg naar het voedselsysteem van de toekomst!


 

Ook interessant voor jou

  • Startups
  • Studenten
  • Netwerk

JUMP helpt voedselveranderaars groeien

13 december 2024
  • Ondernemers
  • Landbouw

Ministers Wiersma en Keijzer bezoeken NOVEX-gebied De Peel

12 december 2024
  • Ondernemers
  • Startups
  • Studenten
  • Netwerk
  • Skills & talent

Kom naar de HAS Food Experience 2025

11 december 2024