‘Taste the Future’ werpt een blik in de toekomst van ons voedsel
  • Ondernemers
  • Startups
  • Studenten
  • Netwerk
  • Skills & talent

18 maart 2024

‘Taste the Future’ werpt een blik in de toekomst van ons voedsel

Van bij-vrije honing, likeur van reststromen en krekelgehakt tot eiwit uit gras voor menselijke consumptie en complete scenario’s voor regeneratieve landbouw in Nederland. Dit zijn enkele van de circa 80 innovaties die dit jaar op de HAS Food Experience te zien en te proeven waren. Zo’n 1000 bezoekers kwamen er op 30 januari jl. speciaal voor naar HAS green academy in ’s-Hertogenbosch.

 

Reggy van der Wielen, bestuursvoorzitter van HAS green academy, is trots op het werk van de studenten én docenten. “De maatschappelijke vraagstukken op het gebied van agro, food en leefomgeving vragen om nieuwe antwoorden en oplossingen. Daarom vinden we als opleiding belangrijk om midden in de maatschappij te staan. Dat is wat ook deze editie van HAS Food Experience weer laat zien.”
 


 

FoodManShip Awards 

Aan het einde van de dag de felbegeerde FoodManship Awards Awards uitgereikt aan de zes projecten van talenten die (bijna) klaar zijn om de arbeidsmarkt te betreden. Ze bedachten uitzonderlijke oplossingen voor de uitdagingen van de voedselsystemen en voeding van de toekomst.

Sustainable Food Systems 

AgriFood Capital is sponsor van de FoodManship Award Sustainable Food Systems. Ruben Burger, HAS-alumnus en oud-winnaar van deze prijs, zat dit jaar in de jury. “De winnaars Teun van Meurs Joline de Roos Jennifer Anderson en Nathan van Tilburg overtuigden ons met hun sterk onderbouwde verhaal voor een regeneratief Nederlands voedselsysteem”, licht Ruben toe. “In opdracht van Plaats De Kleine Aarde zochten zij letterlijk tot op de bodem uit wie en wat er nodig is om die systeemverandering te realiseren. Belangrijkste boodschap: vertel een goed verhaal en gun de transitie de tijd.”

Het winnende concept van deze award richt zich op communityvorming en samenwerking tussen producenten en consumenten. Door elkaar te begrijpen, ontstaat een nieuw meer gebalanceerd systeem. 


Op de foto (Karin Jonkers): de winnaars van de FoodManship Award Sustainable Food Systems 

En dit zijn alle winnaars….


Categorie Sustainable alternative proteins


Concept: Biond
Uitleg concept: Een innovatief product, ontwikkeld met microbieel eiwit in de toegankelijke vorm van een proteïnereep, die op nutritioneel en duurzaam vlak een vooruitstrevend alternatief levert.
Naam: Annabel Romijn
Opleiding: Toegepaste Biologie
 

Categorie Healthy body and mind

Concept: Het diskoffertje
Uitleg concept: Concept voor de hypothalame dysfunctie patiëntgroep van het Prinses Maxima Centrum. Behandeling zorgt voor grote uitdagingen voor kinderen en hun ouders op het gebied van voeding. Het is een positief, creatief concept dat voedingstechnisch goed in elkaar zit. Het heeft de focus op wat patiënten wél mogen. Extra mooi, het heeft potentie om het verder uit te rollen voor andere doelgroepen.
Naam: Pip Bär
Opleiding: Food Innovation


Categorie Sustainable food systems

Concept: Toekomstige scenario’s voor regeneratieve landbouw in Nederland
Namen: Teun van Meurs, Joline de Roos, Jennifer Anderson, Nathan van Tilburg
Opleiding: International Food en Agribusiness
Dit onderzoek is gemaakt in opdracht van De Plaatsen en schetst toekomstige scenario’s voor regeneratieve landbouw in Nederland en beschrijft de rol van de belangrijkste betrokken partijen. Dit concept geeft inzicht in de belangrijkste focusgebieden voor het creëren van een toekomst voor regeneratieve landbouw in Nederland.


Categorie Unwaste reduce and prevention

Concept: Antoon de Cacaoboon
Uitleg concept: Een nieuw Cruesli concept, waarbij de volledige cacaovrucht gebruikt wordt om zo het inkomen van cacaoboeren te verhogen, en waarbij gebruik gemaakt wordt van de gezonde eigenschappen van de cacaovrucht. Dankzij Antoon de Cacaoboon leren kinderen dat gezond eten behalve lekker ook super leuk is! Citaat van een van de juryleden afkomstig uit de industrie: “Op duurzaamheidsgebied kan dit concept de eerste serieuze competitor worden voor Tony Chocolonely”
Naam: Tijn Wolters
Opleiding: Food Innovation


Categorie Meaningful food innovations

Concept: Fractal modelling of root systems
Uitleg concept: Fractals helpen ons complexe natuurlijke systemen, zoals wortelgroei, te begrijpen. Een volstrekt unieke benadering van plantenteelt, creatief, innovatief, intelligent en eigen. De passie voor fractale wiskunde is gebruikt om abnormaliteiten te voorspellen in plantgroei via de wortels. Helemaal passend in de stroom van de nieuwste agrotech;
Naam: Marnik van Geelen
Opleiding: International Food & Agribusiness


Publieksprijs

Concept: GRASEIWIT
Uitleg concept: Een concept waarbij studenten een duurzaam productieproces hebben gerealiseerd waarbij graseiwitten worden toegepast in de voedingsindustrie. Een duurzame vervanger van bijvoorbeeld soja.
Namen: Nienke Kwakkenbos, Bregje Geers, Roel Mastbroek
Opleidingen: Food Technology, Voedingsmiddelentechnologie

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Landbouw
  • Innovatiehub

Eiwitevent 13 februari Love is in the soil

17 januari 2025
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Voedselverwerking
  • Innovatiehub
  • Data & Tech

Schouten Europe test haalbaarheid robotoplossing in fieldlab

17 januari 2025
  • Startups
  • Netwerk
  • Voedselverwerking
  • Voedselverspilling
  • Skills & talent

Maryze Zembowicz (ChillBits) redt groenten en fruit

16 januari 2025