Technologische innovatie sleutel tot duurzame transformatie
  • Ondernemers
  • Startups
  • Voedselverwerking
  • Data & Tech

22 november 2024

Technologische innovatie sleutel tot duurzame transformatie

In 2030 moet de wereld een groenere, eerlijkere en betere plek zijn. Dat is de ambitie achter de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties waar193 landen zich aan hebben gecommitteerd. Om deze doelen te halen, moet onder andere de ecologische voetafdruk van ons voedselsysteem kleiner worden. Technologische innovatie is de sleutel tot duurzame transformatie.

Sleutelrol voor voedselverwerkers

Binnen de voedselketens is een belangrijke rol weggelegd voor voedselverwerkers om de SDGs dichterbij te brengen. Want het zijn de voedselverwerkers die waarde toevoegen aan grondstoffen door er producten van te maken die veilig, voedzaam en efficiënt te bewaren zijn. Technologie helpt om processen efficiënter in te richten – en daardoor minder grondstoffen en water te verspillen - en om nieuwe producten te maken zoals hybride eiwitten. Op deze manier kunnen voedselverwerkers de ecologische voetafdruk van de voedselketens verkleinen.


 

Technologische innovatie sleutel tot duurzame transformatie

Uitdagingen en kansen

In het EVMI magazine van november gingen Lisanne van Oosterhoud en Gert Meijer met elkaar in gesprek over de rol van de voedselverwerkende industrie in de transitie naar een duurzaam voedselsysteem. Lisanne is programmamanager van Next Tech Food Factories, Gert is voorzitter van European Technology Platform Food for Life en vervangend hoofd Corporate Regulatory & Scientific Affairs bij Nestlé. Ze gingen in op de noodzaak van technologische innovatie in de sector en de uitdagingen en kansen die daarbij komen kijken. 

Het herstellen van het consumentenvertrouwen is een van uitdagingen. Door de negatieve perceptie van ‘processed foods’ staat het imago van de sector onder druk. “Transparantie en heldere communicatie zijn cruciaal”, zegt Gert Meijer. Lisanne gaat onder andere in op de potentie van de sector: "De voedselverwerkende sector heeft de kracht om onze eetgewoonten en het milieu op een positieve manier te transformeren.” 

Lees het volledige interview op de website van EVMI

Over Next Tech Food Factories

Next Tech Food Factories is de samenwerking tussen AgriFood Capital en Brainport Development gericht op de toepassing van meer slimme technologieën in de voedselverwerkende industrie. Voedselverwerkende bedrijven, hightech leveranciers en machinebouwers werken samen aan het ontwikkelen, testen en implementatie van robotisering, kunstmatige intelligentie en andere slimme technologieën in voedselverwerking. Ga voor meer informatie naar www.nexttechfoodfactories.nl.

 

 

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Landbouw
  • Voedselverwerking
  • Innovatiehub
  • Skills & talent

AgriFoodInnovation zorgt voor baanbrekende vernieuwing

22 november 2024
  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk

AgriFood Capital Trendtable lunch 2024: toekomstbestendig bestuur

21 november 2024
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Landbouw
  • Innovatiehub

Proefpercelen beschikbaar bij De AgroProeftuin Noordoost Brabant

21 november 2024