Thijs Kapteijns, Salesmanager Fertilizer, en Roel Boersma, Sales Director bij Protix

01 januari 0001

Thijs Kapteijns, Salesmanager Fertilizer, en Roel Boersma, Sales Director bij Protix

Opbouwen geeft zoveel meer voldoening dan uitputten. Ook in de letterlijke betekenis, namelijk als het gaat om de samenstelling van de bodem.
Thijs Kapteijns (afgestudeerd aan de HAS Hogeschool, tegenwoordig in dienst van Protix) en Roel Boersma zijn dagelijks met bodemverbetering bezig. Door mee te doen aan Proeflocatie Agro As de Peel konden zij in de praktijk aan de slag met het uittesten van alternatieven voor bodemverbetering, zoals het substraat van insecten. 

Met de voeten in de klei

Bodemverbetering als specialisatie

Al tijdens zijn hele studie Tuin- en akkerbouw aan de HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch verdiepte Thijs Kapteijns uit St. Michielsgestel zich in bodemverbetering. “Tijdens mijn afstuderen wilde ik me nog verder in dit onderwerp specialiseren. Samen met twee studenten van een andere studierichting, Jeroen Theelen en Ruby Bron, en onder leiding van Mieke van Eerten-Jansen, zocht ik naar opties om op dit onderwerp af te studeren.”

Binnen Agro As de Peel is de Van Berkel Groep leverancier van de compost en Protix de leverancier van het insectensubstraat. Zowel compost als insectensubstraat wordt ingezet als bodemverbeteraar in de landbouw. Roel Boersma: “Het idee achter deze Proeflocatie sluit aan bij de duurzame manier van onze bedrijfsvoering. Ons bedrijfsproces is compleet circulair; plantaardige voedselresten worden gebruikt als voer voor onze insecten, hun eiwitten en vetten kunnen we inzetten voor onder andere pet food, en het substraat dat overblijft voor het verbeteren van de bodem. Proeflocatie Agro As de Peel geeft ons de kans om daarmee te testen en daarover data te verzamelen.”

Thijs Kapteijns, Salesmanager Fertilizer, en Roel Boersma, Sales Director bij Protix

Thijs: “Als afstudeerder raakte ik bij de vraag betrokken hoe in regio de Peel de bodem verbeterd kan worden. De zandgrond aldaar heeft te maken met een dalend gehalte aan organische stoffen en een toename van schadelijke aaltjes. Wat zou helpen om dit op te lossen en beter nog om te voorkomen? Omdat ik zelf niet uit de regio kom, had ik niet eerder over Proeflocatie Agro As de Peel gehoord. Het heeft me verrast hoe bekend het bij akkerbouwers in de regio is.”

Roel: “We hoefden niet lang na te denken om aan Proeflocatie Agro As de Peel mee te doen. Het faciliteert een laagdrempelige manier van onderzoek naar hoe de bodem het beste verbeterd kan worden. Je kunt daar hele rapporten aan wijden, maar het is ook een kwestie van gewoon gaan doen. Met de voeten in de klei! Bij Protix houden we van mensen die van aanpakken houden. Thijs is daar een goed voorbeeld van. Van de manier hoe hij naar vraagstukken kijkt, krijg ik energie. Hij denkt in mogelijkheden in plaats van in maren, is kritisch en heeft waar nodig een weerwoord. Hij is vooral bereid om te kijken hoe het anders kan, in plaats van te kijken naar hoe het altijd ging. Tijdens zijn afstuderen hebben we hem daarom al een baan aangeboden, waardoor zijn afstuderen naadloos overging in een dienstverband.”

Thijs: “De inwerkperiode zat er al op toen ik officieel startte. Tijdens het afstuderen zijn op drie proefpercelen de effecten van bodemverbetering onderzocht op de teelt van bospeen (van Bospeenteler Jonkergouw). Met de mede-afstudeerders hebben we zelf de proefvelden uitgezet die vervolgens ingezaaid zijn door Jonkergouw. Intussen hielden we alle stakeholders in dit project op de hoogte van de voortgang om zo iedereen op één lijn te houden. Dat was een hoop belwerk, maar het heeft wel geleid tot een gezamenlijk meerjaren stappenplan voor bodemverbetering.

De komende vijf jaar moet helder worden in hoeverre insectensubstraat de bodem verbetert. Een gunstig effect op de oogst kan een neveneffect zijn, maar daar gaat het in eerste instantie niet om. Andere studenten van de HAS Hogeschool werken inmiddels al verder aan dit project. Het leuke is, ik mag die studenten begeleiden vanuit Protix. Wat ik zelf een prachtige uitkomst zou vinden is dat over vijf jaar blijkt dat we met dit product in staat zijn om het bodemleven te laten toenemen op een organische manier, zonder gebruik van chemicaliën.”

 

De bodem opbouwen in plaats van uitputten

Serieus alternatief door samenwerking

Roel: “Dit project is een voorbeeld dat laat zien dat we niet afhankelijk hoeven zijn van schadelijke toevoegingen, maar dat er een serieus alternatief is. Proeflocatie Agro As de Peel geeft de kans om alternatieven, waarvan insecten als bodemverbeteraar, versneld toe te passen en te zien wat de effecten daarvan zijn. AgriFood Capital heeft daarvoor de juiste partijen bij elkaar gebracht. Want één ding is zeker, nieuwe mogelijkheden ontstaan alleen door samenwerking met mensen die erin geloven dat een kentering in ons voedselsysteem noodzakelijk is. Om de bodem op te bouwen in plaats van uit te putten. Thijs Kapteijns is één van hen. Hij weet van aanpakken, eerst als afstudeerder, nu als medewerker. Daar zijn we blij mee.”