Omslagpunt, samen verder met Bob Hutten
Als in 2008, in feite voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog, de prijzen voor grondstoffen stijgen, gaat een grotere groep bedrijven zich meer richten op de toekomstige grondstof zekerheid. De verspilling moet eruit om kostenefficiënter te gaan produceren. Toine: “Het echte omslagpunt kwam in 2011. In dat jaar is de maatschappelijke beweging zichtbaar geworden. In die tijd ontmoette ik Bob Hutten, in het kader van het Beter Eten congres in Den Bosch. Daar is de basis gelegd voor de Verspillingsfabriek, een initiatief van Bob Hutten die in 2016 is geopend. Het is een centrale plaats om kennis en expertise over verspilling te verzamelen, dé basis voor de verbetering van het ecosysteem in het Brabantse. Bob Hutten liet in 2011 al zien hoe het mogelijk is om als ondernemer een verantwoordelijke rol te pakken, en de verspilling in de catering aan te pakken. We zijn samen verder gegaan en hebben het niet meer losgelaten.”
In 2009 is het onderwerp op de politieke agenda gezet door toenmalig landbouwminister Gerda Verburg, die als doelstelling stelt dat in 2015 20% minder voedselverspilling zou moeten zijn. Toine: “Dat streven is niet gehaald. Maar er was wel een duidelijke doelstelling en die heb je nodig om stappen te maken. Werken vanuit global perspectief met regionale en lokale oplossingen.”
Food Waste Xperts
Bob Hutten en Toine Timmermans richtten in 2016 samen met de BOM, AgriFood Capital, Rabobank, gemeente Meijerijstad, HAS en P2-managers, FoodWasteXperts op. Toine: “Het is een helpdesk waar bedrijven aan kunnen kloppen voor vragen en oplossingen als het gaat om het voorkomen of verminderen van voedselverspilling. Of voor het verwaarden van reststromen. We hebben inmiddels zo’n 20 trajecten gedaan. En het doel is om er komende anderhalf jaar nog minimaal 80 te doen. De Rabobank ondersteunt FoodWasteXperts via vouchers, zodat het nog aantrekkelijker wordt voor bedrijven om een traject in te gaan.”