- Ondernemers
- Startups
- Netwerk
Roel Schutten was zeer te spreken over de inzendingen: “Deze Challenge bevestigt dat het belangrijk is dat er een omgeving is voor de studenten om hun denkbeelden en idealen om te zetten in concrete actie. Jonge mensen moeten de ruimte krijgen, gefaciliteerd worden en gesteund worden om hun ideeën tot waarde te brengen. De provincie draagt daaraan bij door ruimte te geven aan deze initiatieven.”
Prijswinnaars
Doordat de inzendingen zo verschillend waren, en daarmee moeilijk vergelijkbaar, koos de jury ervoor om drie hoofdprijzen van 750 euro uit te reiken in drie categorieën: ‘Beste Onderzoek’, ‘Beste Concept’ en ‘Beste in Samen Werken’.
Beste Onderzoek
Lara Jansen, Evi Willems, Kyara Legius en Emma Ruijsch van HAS green academy: Prijssystematiek voor elke partij in keten voedselbos-cateraar-eindgebruiker.
Bedrijfscateraar Vitam wil bijdragen aan een duurzame transitie in de landbouw en is een samenwerking aangegaan met Stichting Voedselbosbouw. De studentengroep heeft een prijssystematiek en reproduceerbare methodiek uitgewerkt om voedselbosproducten op te nemen in de keten van bedrijfscateraars.
Beste Concept
Evi Gerrekens en Adelina Sylejmani van Avans Hogeschool: Mirror-Food.
Opdracht was te komen met een concept dat bijdraagt aan het verkleinen van de kloof tussen boer en burger. Evi en Adelina bedachten een spiegelbus die bijdraagt aan bewustwording bij jongvolwassenen; “Durf jij jezelf aan te kijken in de spiegel, met het voedsel dat je eet?” De spiegelbus zal langs scholen en festivals reizen. De komst wordt aangekondigd met een guerrilla-actie met kleine spiegels en prikkelende vragen. Nadat de bus langs is geweest, blijft er tijdelijk een vending machine staan met gezonde lokale producten om studenten te stimuleren om de weg naar boerderijwinkels te vinden.
Beste in Samen Werken
Emiel Wagenaar, Miryanne Ruijs en Wessel van Wettum van Koning Willem I College: Minder zout in de horeca.
De koks in opleiding werden uitgedaagd door de Nierstichting om een zoutarm menu te koken. 85% van alle Nederlanders eet dagelijks te veel zout, minder zoutgebruik in de horeca is van belang om de zoutconsumptie te helpen verminderen. De studenten keken naar alternatieve smaakmakers en andere bereidingstechnieken om smaak aan het gerecht te geven. Hierbij werkten ze samen met bijzondere Nederlandse producenten.
De Challenge Innovation Makers AgriFood is een initiatief van de provincie Noord-Brabant dat bijdraagt aan de ambities van de provincie voor de landbouw- en voedselketen van morgen, zoals beschreven in het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030.