Veel belangstelling voor Next Tech Food Factories bij Food Technology
  • Ondernemers
  • Startups

13 maart 2024

Veel belangstelling voor Next Tech Food Factories bij Food Technology

Op 12 en 13 april jl. presenteerde Next Tech Food Factories het kersverse organisatieteam én de eerste innovatieprojecten tijdens Food Technology in ’s-Hertogenbosch. Deze beurs trok ruim 2.000 bezoekers die alles wilden weten over de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van food en tech.

Next Tech Food Factories organiseerde er drie inspirerende seminars om de rol, activiteiten en aanpak van deze nieuwe samenwerkingsorganisatie toe te lichten.
 

Seminar 1: Over Next Tech Food Factories 

Robert Jan Marringa heeft in opdracht van Brainport Development en AgriFood Capital als kwartiermaker deze nieuwe programmatische samenwerking vormgegeven. Van het meerjarenplan schrijven tot het team samenstellen en de operatie starten. Of zoals hij zelf zegt: het bootje van de kant geduwd. “De voedselindustrie staat voor grote uitdagingen”, vertelt Robert Jan. “Handen voor de productielijnen zijn steeds moeilijker te krijgen. En daarbij vragen de arbeidsomstandigheden in de fabriek, terecht, steeds meer aandacht.”

Veel belangstelling voor Next Tech Food Factories bij Food Technology

Innovatieconsortia


Maar het is niet alleen dat. Voedselverwerkers zullen ook zuiniger moeten omgaan met grondstoffen en water om uiteindelijk klimaatneutraal te kunnen produceren. Robert Jan: "Next Tech Food Factories bouwt daarom samen met voedselverwerkers, hightech leveranciers en hightech machinebouwers innovatieconsortia die volledig geautomatiseerde systemen ontwikkelen om voedselproducten slim, duurzaam en 'handsfree' naar de markt brengen." 

De kernactiviteit van Next Tech Food Factories is het bij elkaar brengen van de drie genoemde partijen. “Wij zijn de go-to organisatie om nieuwe technologieën in voedselverwerkende industrie te laten landen. Wij beloven jou op zoek te gaan naar leveranciers en partners die helpen om jouw vraag te beantwoorden.”

Per 1 mei a.s. draagt Robert Jan het stokje over aan de nieuwe programmamanager Lisanne van Oosterhoud.
 

Projecten in uitvoering

Onder de vlag van Next Tech Food Factories worden momenteel drie projecten uitgevoerd. Een vierde project start binnenkort. Simon Maas, Internationale samenwerking & projecten bij AgriFood Capital, legt uit: "Met HIGHFIVE, Food-scalEUp en EDIH-SNL helpen we voedselverwerkers die data en hightech willen inzetten om nóg slimmer en duurzamer te kunnen produceren. Zo bouwen we samen onder andere een innovatiehub met testfaciliteiten om bedrijven te kunnen ondersteunen met het ontwikkelen én het implementeren van digitaliseringstrajecten.”

Simon kondigt ook een nieuwe voucherregeling aan die waarschijnlijk in juni opengaat. “Hiermee kunnen we individuele ondernemers maar ook consortia fors ondersteunen met hun digitaliserings- en automatiseringstrajecten. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling en de toepassing van cobots in voedselverwerkende fabrieken.”
 

Op de foto: het Next Tech Food Factories team met v.l.n.r. Simon Maas, Martin van Rooij, Monique Sonnemans, Dirk van Ledden en Lisanne van Oosterhoud (programmamanager).

Seminar 2: Hoe voedselbedrijven meer uit data kunnen halen


Data zijn overal, ook in de voedingsmiddelenindustrie. Ze bieden een scala aan kansen en oplossingen voor allerlei vraagstukken die bedrijven hebben. Bijvoorbeeld op gebied van track-and-trace, specifieke klantbehoeften en naleving van wet- en regelgeving. Maar voedselbedrijven maken nog onvoldoende gebruik van data. “Dat is jammer” vindt Sjors Otten, een van de oprichters van Food For Analytics. “Want datatechnologie wordt de digitale smeerolie van het voedselsysteem van de toekomst”. 

Hij en zijn kompaan Gert-Jan van Fessem willen zoveel mogelijk verspilling in de voedselketen tegengaan. Verspilling van bijvoorbeeld grondstoffen, water, energie en tijd. Dat doet het hightech bedrijf door data uit het productieproces te verzamelen, verbinden en visualiseren via een speciaal platform. De kennis die op deze manier uit data wordt gehaald, kan worden toegepast voor optimaliserings- en verbetertrajecten in voedingsmiddelenbedrijven.

Op de vraag wat de grootste uitdaging voor de voedselindustrie is, antwoord Sjors: “Data delen. De voedselindustrie is vrij conservatief en vindt data delen moeilijk. Zeker vanuit concurrentieoogpunt. Tot nu toe was de noodzaak er nog niet.” Maar ook voor deze industrietak ligt de toekomst in datatechnologie. Samen met een vleesverwerkend bedrijf ontwikkelt Food For Analytics momenteel een dataverwerkingssysteem dat de nieuwe standaard moet worden voor vele andere voedselverwerkers.

 

Seminar 3: The Dark Fruit Factory 

Sorteren, pakken en verwerken zijn belangrijke stappen in groente- en fruitverwerking waar veel techniek bij komt kijken. Een van de grootste uitdagingen daarbij is het vinden van voldoende mensen om het werk te doen. Tegelijkertijd vormen personeelskosten een substantieel onderdeel van de kostprijs. 

Henk Reitsma, Manager besturingen bij Greefa, brengt de fruitsector ‘van low tech naar high tech’. Samen met Fruit Masters en de Fruit Tech Campus werkt deze hightech machinebouwer aan een volledig geautomatiseerd fruitsorteer- en verpakkingssysteem: The Dark Fruit Factory. Henk: “Van boomgaard tot supermarkt, de machines in deze sector moeten steeds slimmer, efficiënter en duurzamer functioneren. The Dark Fruit Factory is een toekomstbestendig model van sorteren en verpakken. Op locatie wordt het fruit geoogst, gesorteerd én verpakt. Zonder handen aan de lijnen.” De verwachting is dat deze dark factories in de toekomst on demand en op afstand aangestuurd kunnen worden. 

 

Belangstelling voor Next Tech Food Factories?

Met bovengenoemde projecten en andere initiatieven stimuleert Next Tech Food Factories innovaties op snijvlak van hightech en voedselverwerking. Benieuwd wat deze organisatie voor jou kan betekenen? Ga naar www.nexttechfoodfactories.nl


 

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Landbouw
  • Innovatiehub

Eiwitevent 13 februari Love is in the soil

17 januari 2025
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Voedselverwerking
  • Innovatiehub
  • Data & Tech

Schouten Europe test haalbaarheid robotoplossing in fieldlab

17 januari 2025
  • Startups
  • Netwerk
  • Voedselverwerking
  • Voedselverspilling
  • Skills & talent

Maryze Zembowicz (ChillBits) redt groenten en fruit

16 januari 2025