Varkens houden én verkopen
‘Gek genoeg is mijn grootste uitdaging niet om de varkens te verzorgen. Het houden van varkens is op deze manier namelijk helemaal niet zo moeilijk, als je maar goed kijkt wat ze nodig hebben, worden ze vanzelf groot. Van de eerste tien varkens heb ik drie zeugen gehouden om mee te gaan fokken. Gemiddeld lopen hier nu dertig a veertig varkens en biggen rond; in de winter wat minder dan in de zomer. De Goedgevulde Spaarvarkens werkt samen met enkele lokale bakkers, supermarkten en een kaasmakerij in de regio. Wat zij aan onbewerkt voedsel – zoals brood, groenten, kaas en fruit – niet meer kunnen verkopen, doneren ze aan onze varkens. Wij halen ‘hun waste’ op en voorkomen daarmee dat het eten wordt weggegooid.
Bij de verzorging van de varkens word ik geholpen door mensen die op zorgboerderij Den Besselder in Halle werken. Zo is Teun van deze zorgboerderij enkele dagen per week mijn steun en toeverlaat bij het uitpakken van al het voedsel. In de afgelopen twee jaar heb ik in het organiseren van deze bedrijfsactiviteiten mijn weg wel gevonden. De grootste uitdaging blijkt het vermarkten van het vlees van de varkens. Daarvoor zoek ik steeds naar manieren om mensen te beïnvloeden om andere keuzes te maken als het gaat om het kopen van vlees. Ik houd de website bij, bedenk nieuwe recepten en probeer steeds iets nieuws te verzinnen. Wat mij in het begin heeft geholpen is dat chef-kok Estée Strooker, bekend van 24kitchen, mijn eerste varken kocht om van kop tot kont te gebruiken. Ik verkocht mijn eerste varken al voordat ik hem had.’