Volle zalen bij Biokennisweek 2024
  • Ondernemers
  • Startups
  • Studenten
  • Netwerk
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

18 maart 2024

Volle zalen bij Biokennisweek 2024

Ook dit jaar trok de Biokennisweek weer volle zalen. Zowel digitaal bij de webinars als live tijdens de Biobeurs. Van 16 t/m 19 januari vormden de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch het kloppend hart van dé nationale week van de biosector. De 8.500 bezoekers bezochten met elkaar zo'n 100 webinars en live workshops en 175 stands op de Biobeurs.

Opening 


Op 17 januari werd de Biobeurs officieel geopend in aanwezigheid van Piet Adema, demissionair minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hij is positief over de groeicijfers van de biologische sector, nu 4,5 %. Maar de ontwikkeling van de sector moet sneller om de ambitie van 15% landbouwareaal in 2030 te realiseren. 

De oplossing ligt in een combinatie van bewustwordingscampagnes, trekkracht vanuit de markt en de eigen kracht van de boer. “We moeten zorgen dat de markt gaat trekken. Want dan gaat ook verdienvermogen van de boer omhoog. De consument moet zich meer bewust worden van de keuzes die hij maakt en die moet meer kiezen voor biologisch. Daarnaast zal in de supermarkten veel meer moeten gebeuren. En in het onderzoek naar de kwaliteit en meerwaarde van biologisch voedsel.”
 

‘Biologische landbouw is een van de belangrijke pijlers onder duurzame, toekomstbestendige landbouw’

Volle zalen bij Biokennisweek 2024

Volgens Piet Adema wordt landbouw een groot thema op de onderhandelingstafel van het nieuwe kabinet. Zijn oproep: “Biologische sector, maak je groot aan de onderhandelingstafel. Zorg dat je met goede voorstellen komt. Niet met heel veel, maar met een paar stevige. Dít hebben wij Nederland te bieden als het gaat om gezond voedsel. Als het gaat om een bijdrage aan de grote opgave biodiversiteit, schoon water en klimaat. Wij hebben de oplossingen hier. En dít is wat we van jullie nodig hebben om hiermee door te gaan.”

What’s Next?


… was het thema van de Biokennisweek van dit jaar. Michaël Wilde, directeur van Bionext, legt uit. “We zijn als sector ongelofelijk maatschappelijk relevant. Maar als we willen groeien dan is het belangrijk dat ook andere partijen buiten de sector biologisch gaan omarmen: marktpartijen, supermarkten, provincies, de NGO's, onderwijs, onderzoeksinstellingen, noem maar op. Samen werken we aan de groei van de biologische markt. Vandaar Whats Next.”

 

 

Bioproduct van het jaar

Tijdens de Biobeurs werd traditiegetrouw het biologische product van het jaar gekozen. Dit jaar is dat Happy Goats Goodness. De tweede prijs én de publieksprijs gingen naar biodynamische Edamameboontjes van Ekoplaza. De derde prijs was voor de zoete-aardappelchips van het merk John Altman.

“Happy Goats Goodness is niet alleen een geweldige aanvulling op het biologische assortiment, het is de makers tevens gelukt om fluweelzacht ijs te maken zonder dat je die specifieke geitensmaak erdoorheen proeft”, aldus jurylid en Food Trendwatcher Anneke Ammerlaan.

BioNederland en FoodPersonality willen met deze jaarlijkse verkiezing nieuwe biologische producten ondersteunen om hun plek in de markt te vinden. 

Podium voor startups


Trabotyx


De Biobeurs bood ook ruimte aan diverse startups in de biologische sector. Eén van de startende ondernemers was Tim Kreukniet, ceo van Trabotyx. Vanuit de Jamfabriek in ’s-Hertogenbosch ontwikkelt deze jonge ondernemer een onkruidwiedrobot voor de landbouw. In het onderzoeks- en ontwikkeltraject krijgt hij ondersteuning van AgroProeftuin de Peel.  

Tim maakt zich hard voor meer inzet van Nederlandse hightech techniek in de biologische landbouw. Zo wil hij ervoor zorgen dat de landbouw ook echt kan opereren binnen de grenzen van de natuur en dat biologisch eten betaalbaar blijft. In Zeeland (NB) ging Tim samen met bio-akkerbouwer Emiel van Hootegem aan de slag met zijn wiedrobot. De twee voedselveranderaars deelden hun ervaringen op het podium van de Biobeurs. 

 

Untamed Kombucha

Ondernemer en meesterbrouwer Joris van den Broek stond twee dagen lang in een eigen stand op de Biobeurs. Joris kreeg deze mooie kans via het talentontwikkelingsprogramma JUMP, waar hij op dit moment aan deelneemt.

Vanuit zijn eigen brouwerij in Gemert werkt deze Brabander aan zijn droom: met zijn bedrijf Untamed Kombucha brengt hij ambachtelijk gebrouwen kombucha op de markt. Untamed Kombucha houdt de ecologische voetafdruk klein, werkt - zoveel als kan - met lokale ingrediënten en zorgt voor avontuurlijke smaakexplosies.

“De reacties op Untamed Kombucha zijn supergoed”, vertelt Joris. “Voor mij is het ontzettend belangrijk om op deze beurs te staan. Je komt hier allerlei mensen tegen, het is goed dat zij ons kennen en wij hen.”
 

Brabantse verschilmakers Food100 

Bij de stand van Untamed Kobucha stand organiseerde AgriFood Capital een samenkomst met de Brabantse Food100-ers van 2023. Deze voedselveranderaars wisselden kennis en ervaringen uit over hun dromen,  plannen en wat ze bereikt hebben. Het oploopje is een mooi voorbeeld hoe Food100 bijzondere mensen die zich inzetten voor het voedselsysteem van de toekomst een duwtje in de rug geeft.  

Het was weer een mooie week voor de biologische sector! 

 

Fotografie: Bionext en Joppe Fransen
 

Ook interessant voor jou

  • Startups
  • Netwerk
  • Voedselverwerking
  • Data & Tech

Safi wint eerste Startup Innovation Award Digital Innovation in Food Processing

18 oktober 2024
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Landbouw
  • Innovatiehub
  • Data & Tech

Inschrijven voor de Smart Farming Academy kan nu

17 oktober 2024
  • Ondernemers
  • Netwerk

Consumenten onverminderd positief over agri- en foodsectoren

16 oktober 2024