Vanaf woensdag 1 mei is de aanmelding geopend voor Food100-lijst van 2019, hét netwerk voor de voedsel-veranderaars van vandaag en morgen. Een onafhankelijke deskundige jury stelt de lijst van 100 gamechangers samen en selecteert 50 gevestigde voedselveranderaars en 50 jonge talenten. Aanmelden of nomineren voor de Food100-lijst kan tot en met 15 juni online op Food100.nl.
“Vernieuwing focust zich vaak op de eigen kring. Boeren praten met boeren, chefs praten met chefs, maar nog te weinig met elkaar. Terwijl juist binnen de keten een wereld te winnen valt,”
- Roel Schutten, Directeur AgriFood Capital.
Food100 is een netwerk voor voedselverbeteraars. Van gevestigde leiders tot aanstormend talent, ofwel voor iedereen die zich dagelijks hard maakt voor een beter en duurzamer voedselsysteem. De Food100-lijst bestaat uit 50 changemakers ‘onder de 30’, en 50 gamechangers ‘van boven de 30’. De 30-plussers zijn gevestigde namen die naast een groot netwerk ook al aanzienlijke invloed hebben binnen de voedingsindustrie. De jonge talenten zijn vol belofte, maar weten nog niet de impact te genereren die de ‘captains of industry’ – groot of klein– wel hebben. Op vrijdag 4 oktober maakt de jury de Food100-lijst officieel bekend tijdens een speciale Food100-bekendmaking bijeenkomst in Veghel.
Food100 is een gezamenlijk initiatief van Slow Food Youth Network, AgriFood Capital, Food Hub en Food Inspiration. Doelstelling van Food100 is om talent met invloed te koppelen. Door foodgeneraties te verbinden, willen we het gevestigde leiderschap inspireren en de jongste generatie foodondernemers kansen bieden om met nieuwe initiatieven de toekomst van voedselproductie en -consumptie vorm te geven. Door de jonge honden te koppelen aan de ervaren rotten, ontstaat een dynamisch netwerk dat jaarlijks ververst.
Naast de jaarlijkse Food100-bekendmaking, traditioneel tijdens Dutch Agri Food Week, waarbij het hele Food100-netwerk samenkomt, organiseren we een aantal keer per jaar een informele Food100-meetup met verschillende inspirerende sprekers zoals Jaap Korteweg van de Vegetarische Slager en Isabel Boerdam als initiatiefneemster van de Week Zonder Vlees en speciale vermelding op de Food100-lijst 2018.
Met het ‘kopje koffie met - programma’ bieden we eagere youngsters uit de Food100-lijst de kans om nader kennis te maken met de meer ervaren gamechanger, die zich hier vrijwillig voor kunnen aanmelden. Zo stimuleren we de kruisbestuiving jaarrond en realiseren we een levendig netwerk met zo groot mogelijke impact.
Hoe komt Food100 tot stand?
Een onafhankelijke deskundige jury stelt na twee beoordelingsrondes uit alle aanmeldingen de Food100 samen. De jury vormt een brede afspiegeling van onze voedselindustrie en bestaat uit de volgende experts:
- Iris Bouwers, vice-President (CEJA) European Council of Young Farmers, portefeuillehouder internationaal NAJK en daarnaast ook Boer
- Peter Klosse, smaakprofessor en oprichter van de Academie voor Gastronomie
- Helen Kranstauber, mede-eigenaar Food Cabinet
- Saraï Pannekoek, voedingsdeskundige, sportvoedingsdeskundige, auteur
- Bart Roetert, mede-oprichter Instock
- Martin Scholten, lid van de concernraad van Wageningen University & Research
- Ruud Zanders, (mede)oprichter en eigenaar kippenboerderij Kipster
- Nadia Zarouali, kookboek auteur, foodstylist en culinaire communicatie
De jury toetst de kandidaten op vier criteria:
- Daadkracht De mate waarin het de kandidaat lukt om daadwerkelijk doelen te verwezenlijken.
- Innovativiteit: De mate waarin de kandidaat vernieuwend is en een voorbeeldfunctie heeft.
- De 3P’s - People, planet, profit: De mate waarop de kandidaat een brede kijk heeft op duurzaamheid in de agri-food sector.
- Capaciteit om te delen: De mate waarin de kandidaat in staat is om zijn of haar kennis, netwerk, inzichten te delen.
Aanmelden
Ben jij of ken jij een voedselveranderaar die een plek verdient in de Food100-lijst 2019? Meld jezelf of iemand anders dan aan op www.food100.nl en motiveer waarom deze persoon in de Food100 thuishoort. Op 15 juni sluit de aanmelding. Op 4 oktober maakt de jury de Food100 bekend tijdens een speciale Food100-bekendmaking bijeenkomst in Veghel.
Over de initiatiefnemers:
Slow Food Youth Network
(SFYN)* is een internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een good, clean & fair voedselsysteem. SFYN gelooft dat jongeren een belangrijke rol moeten spelen in de toekomst van de voedselproductie en -consumptie. Daarom brengt SFYN door middel van evenementen, campagnes en projecten jonge consumenten, producenten, boeren, koks en studenten dichter bij elkaar.
AgriFood Capital
AgriFood Capital is het samenwerkingsverband van ondernemers, overheden en kennisinstellingen in de regio Noordoost-Brabant die samenwerken aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken rondom duurzaamheid, voeding en gezondheid. Met als ambitie: Noordoost-Brabant laten excelleren als topregio in agrifood, een echte AgriFood Capital.
Food Hub
Food Hub maakt opleidingen, trainingen en vernieuwende vormen van voedseleducatie. In opdracht of op eigen initiatief. Food Hub helpt bedrijven, overheden en professionals om de veranderende wereld van voedsel en landbouw beter te begrijpen.
Food Inspiration
Food Inspiration is een multimediaal inspiratieconcept, voor foodprofessional binnen de wereld van eten, drinken en slapen. Food Inspiration helpt haar volgers om succesvol te blijven binnen de turbulente wereld van service en hospitality. Onder meer met het digitale Food Inspiration magazine en tijdens evenementen zoals de Food Inspiration Days en Food Unplugged.