Alternate Text

Noordoost-Brabant...

Een unieke regio die van oudsher een stevige positie in de wereld van agrifood heeft. Waar aanpakkers en doorzetters wonen, werken en leven. Die van schrale grond een bloeiende, vruchtbare regio hebben gemaakt. Een regio waar de hechte community centraal staat. Niet voor niets is hier al generaties lang een groot aantal familiebedrijven gevestigd, zoals Jumbo, Hendrix Genetics, Hutten en Sligro.

Ondernemen zit in onze natuur

We danken onze sterke economische positie van vandaag aan de helden van gisteren. Verschilmakers zoals Wim ‘de Korver’ Hendrix startte in het begin van de 20e eeuw met het moderniseren van de voedselindustrie en het verenigen van voedselmakers in coöperaties.

Salomon ‘Saal’ van Zwanenberg voegde waarde toe aan slachtafval en maakte er margarines en oliën van. Met de ontwikkeling van insuline legde hij in deze regio de basis van een grote farmaceutische multinational. Ondernemen zit in onze natuur.

Compleet en hoogwaardig

Nergens anders is de voedselketen zó compleet en hoogwaardig als hier. Van boer tot bord: we hebben alles in huis. Werken doen we met onze handen, hoofd én hart. We kleuren graag buiten de lijntjes. Data en slimme technologieen bieden kansen voor nieuwe, duurzame manieren van voedsel maken én eten. In onze regio raken agrifood en hightech dan ook meer en meer met elkaar verweven.

Samenwerken loont: Noordoost-Brabant is de 6e economische regio - van de 40 - van Nederland, met agrifood als een belangrijke economische motor.

Ga voor meer cijfers naar de

De Staat van de Regio Noordoost-Brabant

Het speelveld verandert...

Tegelijkertijd staan we - net als andere regio’s - voor grote maatschappelijke uitdagingen. Het klimaat verandert met grote gevolgen voor de omgeving, samenleving, productie en werkgelegenheid. De manier waarop we voedsel maken, dreigen bodem en grondstoffen uit te putten, terwijl er steeds meer monden zijn om te voeden.

De landbouwregels veranderen en daarmee voor boeren de manier van werken. Door de toenemende verstedelijking is er bovendien minder ruimte om te wonen en te recreëren, maar ook om voedsel te maken. De vitaliteit van het platteland staat onder druk.

Het draait niet meer om groot en sterk zijn, maar duurzaam, slim en wendbaar.

De voedselketens van de toekomst

Het moet anders. En dat kan ook. Juist hier - in Noordoost-Brabant - waar we gewend zijn om zaken samen op te lossen. Waar volop ruimte is om te experimenteren. Letterlijk en figuurlijk. We bundelen onze krachten met verschilmakers uit andere voedselregio’s en versterken elkaar. Ieder met zijn of haar eigen specialisme, kennis en ervaring. De oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen in voeding, gezondheid en duurzaamheid vinden we in de voedselketens van de toekomst.

Wij bedenken ze en maken ze. Samen. Nu.