Simone Lips zet haar tanden vol in de voedseltransitie

Simone Lips zet haar tanden vol in de voedseltransitie

Ze droomt van een wereld waar ze zich geen zorgen hoeft te maken over de toekomst. Tot die tijd doet Simone Lips dat wel. Vanuit haar bedrijf People of Tomorrow bemoeit ze zich, naar eigen zeggen, suf met het voedselsysteem. Met voedselprojecten, conceptontwikkeling, foodmarketing en het ontwikkelen van programma’s en evenementen. “Ik geloof dat ik onderdeel ben van een generatie die extreem intrinsiek gemotiveerd is om haar eigen toekomst te redden.”

Wil je echt iets veranderen, dan moet je actie ondernemen, vindt Simone. Daarom schuift ze als creatieve en gepassioneerde schenenschopper aan en denkt ze mee. Dat doet ze sinds 2018 met haar bedrijf People of Tomorrow in Den Bosch. Ze studeerde nog aan de HAS green academy, toen ze samen met een studiegenoot de stoute schoenen aantrok. “Wij zijn gewoon begonnen met te zeggen dat we de wereld van voedsel wilden veranderen”, vertelt ze. “In no time stonden we in Glasgow te spreken op een foodevent. De grote gunfactor was, denk ik, dat we twee jonge mensen waren die zelf wilden meewerken aan de oplossing.”
 

Voedseltransitie

Dat haar toekomst in de voedseltransitie ligt, werd Simone gaandeweg duidelijk. Als kind stond ze in het weekend al met haar vader in de keuken. In restaurants wilde ze alles proeven wat ze niet kende. Toen het op haar studie aankwam, voelde ze dat ze voor een belangrijke keuze stond. Het werd Food Innovation. Een schot in de roos, zo bleek. “Ik vind het mega interessant hoe ons voedselsysteem in elkaar zit en welke uitdagingen eraan gekoppeld zijn. Meedenken over oplossingen op een manier die bij mij past, leek mij supertof. En dat bleek ook zo te zijn: tijdens mijn studie kon ik de hele dag creatief bezig mag zijn met toffe voedselconcepten. En nu, met People of Tomorrow, kan ik mijn tanden vol in de voedseltransitie zetten.”

Impact maken

Samen met andere jonge ondernemers met wie ze samenwerkt, wil Simone impact maken op ons voedselsysteem. “Het is een heel complex systeem, van grond tot mond. In elke schakel van de keten zijn ingrijpende veranderingen nodig. Ons doel is om overal een beetje magie op te kunnen sprankelen.”

Zo werkt ze nu aan het innovatieprogramma ‘Jonge Helden’ voor de stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB). Een innovatief programma voor jonge agrariërs, die in zes maanden tijd worden geïnspireerd op innovatiegebied. “LIB wil de nieuwe generatie hierin beter ondersteunen en vroeg ons een programma te ontwikkelen”, vertelt Simone. “Uit het vooronderzoek bleek dat jonge boeren veel innovatieve ideeën hebben. Maar vaak kunnen ze die nog niet uitvoeren, omdat ze ook een gezond bedrijf moeten opbouwen. Jonge Helden gaat hun begeleiding en middelen bieden om hun ideeën te realiseren.” 

 

‘Als jonge ondernemer mag ik net iets meer tegen schenen schoppen’
 

Grond als community product

Een andere opdrachtgever is Aardpeer, waarvan de Boxtelse Stichting Herenboeren Nederland een van de initiatiefnemers is. People of Tomorrow ontwikkelt de marketingcampagnes van deze organisatie, die mens en natuur via grond verbindt. “Een geweldig project met grote impact”, vertelt Simone. “Vorig jaar hebben we met de campagne ‘Samen voor Grond’ € 1,4 miljoen opgehaald om een biologische boer, een burgerboerderij en een voedselbos op weg te helpen. Het probleem met landbouwgrond en boeren is vergelijkbaar met potentiële kopers op de woningmarkt: de prijzen zijn torenhoog. Niet te doen dus. Door obligaties uit te geven en donaties binnen te halen, koopt Aardpeer grond aan voor natuurvriendelijke boeren. Die betalen er pacht voor die past binnen hun persoonlijke bedrijfsmodel. Zo wordt grond een community product, waarop voedsel voor iedereen kan worden geproduceerd.”
 

Butterfly effect

Welke impact ze met haar bedrijf maakt op de agrifoodsector in de regio, vindt ze lastig in te schatten. “Elke opdracht die we uitvoeren moet impact maken, dat is ons uitgangspunt. Het is een speldenprik van alles wat hier gebeurt, maar uiteindelijk draagt het wel bij aan de transitie. En je kunt met die ene speldenprik misschien wel een butterfly effect creëren. Kijk, een partij als AgriFood Capital kan meer directe impact maken. Dus als ik daar als ‘de nieuwe generatie’ aanschuif aan tafel, verander ik ook weer iets. Als jonge ondernemer hoef ik me minder politiek correct op te stellen en mag ik net iets meer tegen schenen schoppen. Want ja, de nieuwe generatie moet het gaan doen. Het helpt enorm om die toekomst te kunnen representeren.” 

Bubbel

Daarmee valt Simone op. Afgelopen twee jaar stond ze in de Food100 – waarvan AgriFood Capital mede-initiatiefnemer is. En in 2019 prijkte ze al op de DJ100, de lijst met de 100 duurzaamste jonge koplopers van Nederland. Wat die nominaties haar hebben opgeleverd? “Veel”, zegt ze stellig. “Het is sowieso een hele eer om op zo’n lijst te staan. Je komt terecht in een superinteressant netwerk met echte voedselveranderaars. Dat alleen al brengt enorm veel. Ik ben ook al een paar keer ergens uitgenodigd of geïntroduceerd, omdat ik in die Food100 stond. En ook online weten partijen je ineens te vinden. Door de media-aandacht eromheen sta je dus vol in the picture. Tegelijkertijd realiseer ik me dat we met al die voedselveranderaars in een bubbel zitten. Wij denken al tien stappen vooruit, terwijl er nog heel veel mensen zijn die een stap extra moeten zetten. Want we zijn er natuurlijk nog lang niet.”

 

‘Jonge boeren hebben veel innovatieve ideeën, maar ze moeten ook een gezond bedrijf opbouwen’

 

Lange adem

De grootste uitdaging vindt Simone de omvang van het voedselsysteem. “Die is met zoveel stakeholders mega. Het is heel makkelijk om iets te roepen, maar verander je aan de ene kant iets, dan kan de hele keten erdoor op z’n kop liggen. Neem het eten van vlees, dat krijg je niet van de ene op de andere dag teruggebracht. Vlees is een gigantisch groot onderdeel van ons voedselsysteem. En boeren, voor wie het hun bestaan is, kunnen er niet zomaar mee stoppen. We moeten dus een lange adem hebben om verandering te brengen in een systeem dat bijna is vastgeroest. Dat we ook met allerlei andere problematieken te maken hebben, zoals het klimaat en de energietransitie, maakt het er niet makkelijker op. Dat is soms een beetje frustrerend, maar er komt wel beweging in. Ik heb goede hoop dat de voedseltransitie gaat lukken.”
 

Simone’s verschilmakerstip

“Als je de wereld wilt veranderen, moet je vooral niet wachten. Ga maar gewoon doen. Volg je neus, incasseer de tegenwind die af en toe om je oren slaat en hou vol. Dan kom je wel weer op het juiste pad terecht.”